charles darwin

ithilquessir
cagimizin en buyuk bilim adamlarindan bir tanesidir. zamaninda yaptigi calismlar sayesinde bilimin uzerindeki yaradilis dogmasini kirmis, insanlarin bu gunku teknolojiye ulasmalari icin sahip olduklari ozgur dusunce akiminin temellerini atmistir.

darwin bir gezgin ve filozof degil, omrunu inandigi bir calismaya vermis bilim adamidir. evde internet basinda "gotunden uydurmus, insan maymuna benziyo mu hic ehe ehehe helhllele" demek bilmedigi konuda laf etmektir, gosterilmis emege saygisizliktir.

darwin’in evrim teorisi cokmustur. savunulacak tarafi yoktur. ancak unutulmamasi gereken sey bilimin ilerleyen bir olgu olmasidir. bir seye onculuk eden bilim adamlari eksiksiz bir teori urettikleri icin degil, daha once dusunulmeyen bir yol actiklari, dogduklari gunden, oldukleri gune kadar calisarak dusunce sinirlarimizi genislettikleri icin taninir, bilinir, saygi duyulurlar. darwin ile dalga gecen zihniyet isaac newton’un bircok yerde yanildigini, albert einstein’in kendi teorilerinin daha o olmeden cokertildigini bilmez. bu kadar detayiyla ilgilenmez zaten. darwin insan maymundan gelmis demistir, sike surulecek akil yoktur su darwin denyosunda.

oysa ki ilgilense, bir tanecik tarafsiz kitap okusa bu yonde gorur ki "maymundan gelme" laf salatasi sag cevrelerin olayi saptirma aracidir. darwin insan ile primatlarin ortak atadan geldigini idda eder, ve hatta daha geriye gidilirse memelilerin de ortak atadan geldigini savunur, ve bu zincir hayatin olusum noktasina kadar daralarak ilerler. ama tabii bunlari okuyacak kadar ugrasilmaz, sagda solda darwin’e bok atilir, arta kalan zamanda ise gulhane hayvanat bahcesine gidip maymunlara fistik atilir "anaa bah bah bah, ayni insan gibi lan" denir.

ozetliyelim. bir darwin’in teorisi cokmus, artik neo-darwinizm akimi yasamin kokenini aciklamaya ugrasmaktadir. iki darwin bir sirk cambazi degildir, butun hayatini bilime adamis ve insanliga yeni bir ufuk acmis bir oncudur. uc insanlar maymundan gelmemis, ancak bazi ot beyinliler dogmatizm cercevesinde zamanla evrim surecini tersine yuruyup ortak atanin duzeysizligine erisebilmektedir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol