ahmet piriştina

noyan
izmir büyükşehir belediye başkanı ahmet piriştina, 8 nisan 1952 tarihinde izmir’de doğdu. türkay koleji mezunu olan piriştina, 1994 yerel seçimlerinin ardından, izmir büyükşehir belediyesi’nde dsp grup başkanı olarak meclis üyeliği yaptıktan sonra 1995 yılında dsp’den izmir milletvekili seçildi. kamu iktisadi teşekkülü komisyonu’na daimi üyelik görevinde bulundu. tbmm genel kurul salonu’nun yenilenmesi ile ilgili komisyonda başkanlık, uğur mumcu suikastının araştırma komitesi üyesi olarak görev aldı. 1999 seçimlerinde dsp’den izmir büyükşehir belediye başkanı seçilen ahmet piriştina, daha sonra chp’ye geçmiş ve 5 yıllık görev süresinin dolmasının ardından yapılan 28 mart 2004 yerel seçimlerinde yeniden belediye başkanı seçilmişti. 15 haziran 2004 günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata veda etti. fransızca bilen piriştina, evli ve iki çocuk babasıydı.

izmir büyükşehir belediye başkanı ahmet piriştina, hayata geçirdiği projelerle izmir’e ve hatta türkiye’ye farklı bir belediyecilik anlayışı getirmiş; bunun sonucunda kentte büyük bir değişim yaşanmaya başlamıştır.

izmir, birkaç yıl öncesine kadar kent merkezinde kültürpark dışında geniş dinlenme alanı bulunmayan; kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı, olması gereken minimum 7 m² standartın çok altında bir kentti. piriştina döneminde, bir körfez kenti olan izmir’i boydan boya yeşiller kuşatacak, kısa bir zamanda 1 milyon 482 bin m² yeni aktif yeşil alanı izmirlilerle buluşturacak çalışmalara imza atılmıştır. peyzaj çalışmaları, viyadük ve refüjlerin yeşillendirilmesi, tarihsel kültürel miras niteliğindeki binaların onarılması çalışmaları ile ülkemizde bir ilk olan izmir ilan ve reklam yönetmeliği uygulamaya konularak kentin görünümüne hem işlevsel hem de estetik yeni bir çehre kazandırılmıştır. öte yandan; izmir’in rüyası büyük kanal projesi ve derelerin ıslahı çalışmaları kentin altyapısına önemli bir katkı sağlamıştır. otobüs, tren ve metroyu bir sistem oluşturacak şekilde bütünleştiren, izmir’i 24 saat kesintisiz ve konforlu toplu ulaşımın sağlandığı bir kent haline getiren ulaşım’da dönüşüm projesi’yle kentin ulaşım problemleri önemli ölçüde çözülmüştür.

ahmet piriştina, hemşehrilerle belediye arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla hemşehri iletişim merkezi ve semt merkezlerini kurarak hizmet üretiminde, toplumsal katılımı ve adaleti sağlamaya özen gösteren bir yaklaşımı benimsemiştir. çevre temizliği, itfaiye, mezarlık hizmetleri ile engelli yurttaşların kent yaşamına katılımını sağlayacak uygulamalar olması gereken normlara uygun hale getirilmiştir. toplumsal hizmetler kapsamında yüzlerce okulun onarımı ile kent kültürü ve tarihi, kentlilik bilinci gibi kavramlar çerçevesinde ortak bir izmirlilik duygusu yaratacak izmir kent kitaplığı ve kent kültürü sergileri, izmir’in 5000. yıl kutlamaları, izmir liseli kent tarihi konferansları, izmir kent arşivi ve müzesi, açık hava film gösterimleri, düzenlenen sempozyum ve kolokyumlar kenti kültürel yönden geliştiren hizmetlerdendir. ilçe belediyelere devrettiği spor salonlarıyla amatör klüplerin spor yapma olanaklarının genişletilmesi, yaya, koşu ve bisiklet yollarının düzenlenmesi gibi çalışmalara imza atan ahmet piriştina’nın izmir’i fuarlar ve kongreler şehri haline getirmek en büyük hayali ve hedefiydi.



bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol