islami kalvinizm

seyhmerat
ne zamandan beri islamiyet kalvinizm ile anılır oldu anlayabilmiş değilim. daha kalvinizmin ne demek olduğu bilmeyen, max weber’in tek bir satırına bakmamış hatta luther’in nasıl birisi olduğunu bilmeyen birileri nasıl çıkıp da kayserili iş adamlarına "islami kalvinistler" diyebilir. bu nasıl tarihi bir salaklıktır ki böyle bir şeye şaşıyorum. şöyle bir şey vardır ki avrupa birliği böyle bir şey yayımlamıştır ki yalandır dolandır. onlar kayserinin binlerce senedir bir ticaret şehri olduğunu bırakıp sonradan gelişmiş gibi olduğunu gösterip ve bu gelişmeye de buna mı bağlıyorlar yani binlerce yıllık gelişme "islami kalvinist" adını mı alacak?

kalvinizm, luthercilik gibi akımlar asla ve asla hıristiyanlığa karşı gelişmemiştir bu akımlar o dönemdeki katolik kilisesinin dini kullanarak ve çarpıtarak kendine çıkarlar sağlamasına karşı gelişmiştir ve laik akımlardır. sanılanın aksine de luther ve kalvin son derece dindar insanlardır, biraz tarihi araştıranlar bunu orada bulacaklardır.

islamiyet’te kilise diye bir kurum olmadığına göre neye karşı kalvinizm olmuştur? neyin kalvinizmi ya da protestanlığı olmuştur? yanıt hiçbir şeyin siz binlerce yıllık bir geleneği adeta yahudiler kadar mükemmel ticaret yapan bir toplumun yaptıklarını çok basit ve yalandan bir terime nasıl indirebilirsiniz!

savunulan tez ise hıristiyanlığın bu kalvinizm ile geliştiğidir falan peki o dönemlerde avrupa’da hızla gelişen yahudi tüccarlar hangi kalvinizm ile gelişti? sıkıysa yahudi kalvinizminden bahsedin.

avrupa birliği’nin hazırladığı bazı kolpadan metinlere inanmamak gerekir, islamın belli anlamlarda reformu ve değişik ahlak anlayışlarında benimsenmesi binlerce yıl önce zaten olmuştur ve belli reformları da alevilik, bektaşilik ve ahilik gibi durumlarla zaten geçirmiştir. kayseri’deki tüccarlar ve işlerini gerçekten ahlaklarıyla yapan insanların ne alakaları vardır kalvin ile luther ile veya max weber ile. kaçı biliyordur acaba bu isimlerden birini?

eğer türkiye’de bu anlamda halkın hem dinini kendine göre yaşaması hem de bir yandan ekonomik hayata hızla katılması bu yönde haklar kazanması gibi bir reform yapılmışsa bu atatürk’ün laiklik ilkesi ile gerçekleşmiştir.

kendi toplumuna yabancı, kendi toplumunun yüzyıllardan beri gelen geleneklerini ve adetlerini bilmeyen, toplumunun yeteneklerini ve nerede nasıl beceride insanların olduğunu bilmeyen sahte bir aydın sınıfı da bu islami kalvinist olayına destek vermiştir gülünç düşecek şekilde. halbuki hangileri açıp da doğunun o büyük filozoflarını okudular, hangileri bir gazali’yi bir farabi’yi biliyorlar, hangileri bir mevlana’dan bahsedebilir ya da bir ibni haldun’dan bahsedebilir? hiçbiri! hepsini geçtim bu ülkede gerçekten bu anlamda esas reform yapmış olabilen mustafa kemal atatürk’ü hangi biri yeterince tanıyor?!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol