prof.dr.ahmet akgündüz'ün kuveytli gence verdiği ayar

harveyspekter
neden yine hiçbir yere bakmadan yazı yazılıyor anlamıyorum. en azından osmanlı ordusunun askeri teşkilatına bir göz atılabilirdi. neyse yine ben küçük bir anlatım geçeyim. ne de olsa yine araştırılmayacak.

1-osmanlı zamanı eyaletlerinde güvenliğini sağlayan askerlere tımarlı sipahi denmekteydi ve tımarlı sipahiler maaş almazdı. bunlar bulundukları eyaletlerin tarım gelirlerinin bir kısmını alırlardı. osmanlı ordusunun çok büyük bir kısmını oluşturan bu birliklerin asıl görevi barış zamanı bulundukları eyaletin güvenliğini sağlarken, savaş zamanı ise savaşa gitmekti. peki savaş zamanı eyaleti kim koruyordu. elbette küçük birlikler kalmakla birlikte, genel olarak 2 3 yıl bölgeden uzaklaşan-ki savaşlar o zaman için bu civarda sürüyordu- tımarlı birliği gelene kadar asayiş bozulmaz idi. yani şunu biliyoruz ki bölgeyi korumaktan sorumlu birlikler savaş zamanı bölgede bulunmaz.

2-ankara savaşında bilindiği üzere ordunun yarısından çoğu imha edilmiştir (bkz: fil gücü). diğer kısmının ise büyük bölümü ya firar etmiş ya da diğer şehzadelere biat etmek için edirne ve istanbul gibi o zamanın merkez şehirlerine gitmişlerdir. elbette geriye dönen askeri birlikler olmuştur. fakat isyan dediğimiz şey düzenli bir ordu olmadan, - ki bunu türkiye ilk kurulduğu zamanlarda da fazlası ile yaşadı türkiye- engelleyebilecek bir şey değil.

şimdi iq'da zirveye oynayanlar için bahsetmek gerekir ise;
ordusunun çoğu imha olmuş ve yerel yönetimlererin de elinde kalan askeri birlikler yeterince azken -çünkü şehzadelerin her biri hükümdarlığını ilan etmiş ve seferberlik başlatmıştı.- neden bu 11 senede ayaklanma çıkmamıştır.

sonuç:osmanlı bir aile imparatorluğudur, tamam. kendilerini insanlardan üstün görüyorlardır, elbet olmuştur. o zaman için dünyanın büyük bir gücüne sahip olmak bana kalırsa bu sonuçlara gayet de götürür. doğru mudur, hayır ama doğaldır. yanlış yapılmış mıdır, elbette. ama bu yanlışlar dış insanlara zulüm şeklinde olmamıştır hiçbir zaman. mesela fazla vergi alırken askerden muaf tutulmak gibi bir denge hep korunmaya çalışılmıştır-dikkat çalışılmıştır-. fakat unutulmamalı ki tarih her zaman beslenmeyi hak eder. evet roma imparatorluğuna italya tarafından sadece göz kırpılıyor olabilir. fakat günümüzde ingiltere'de, fransa'da resmen tarihe tapılırken-şuan yurtdışında olduğumu onlarla konuşmak isteyen olursa haber vermesini ekleyerek devam edeyim-, neden italyan gibi olmamız gerekirken, ingiliz gibi olmaya çalışmıyoruz.


dipnot:ülkü ocaklarına hiç yolum düşmedi. soyuma gelince de kayseri ermenilerindenim. fakat atatürk milliyetçiliğine bağlı ve osmanlı tarihi ile yetişmiş bir ermeniyim. (bunu ekleme sebebim insanlarda türkler yine kendilerini yere göğe sığdıramıyor düşüncesinin oluşmasından korkmuş olmam. yoksa ırkçılıkla işim olmaz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol