evrim teorisi

profesyonelogrenci
doğada gözlemlediğimiz bir gerçeği açıklamak adına oluşturulmuş bir teoridir. çokça tartışması olur. işbu entry bu tartışmalar üzerinedir.

başlayalım.
sanırım buradaki en büyük sorun teori nedir bilmemekten çıkıyor.

teori bilimde bizim felsefede ya da halk dilinde kullandığımız gibi "attım bir teori tutarsa güzel olur" şeklinde kullanılmıyor önce bunu bilelim. o en fazla hipotezdir ki hipotez için bile belli başlı çalışmalar gerekir. oradan çok çok sonra teori gelir. bilimde ulaşılabilecek en üst nokta kanundur. onun bir tık altına teori denir.

canlılıkla uğraştığınız zaman sonuçlar çok değişken olduğu için matematikteki bir teori bir denklem çözüldüğünde doğrulanıp kesin bir kanuna dönüşürken biyolojide bu çok mümkün olamıyor ne yazık ki.
bu teorinin kesinleşip kanun olma sürecinin uzamasının sebebi de budur.

ben burada yerçekimi örneğini vermeyi seviyorum. yerçekiminin de bir teori olduğunu söylemeyi. olan şu yani: normalde kütleçekim var kimse dünyadan uzaya düşmüyor. ama bu nasıl var? yerçekimi teorisi budur. uzun zaman kullanılmıştır. kütleçekim denklemi oluşturulduğunda da bu teori kanuna dönüşmüştür. o denklem oluşturulduğunda yerçekimi teorisini yanlışlasaydı teori çökerdi ama yerçekimi hala bizi dünyada tutuyor olurdu. yani en fazla teori yanlışlanabilir. yerçekimine bir şey olmaz. veya yerçekimi teorisinin yanlış olduğu bugün kabul edilse ortaya bu gerçeğin mekanizmasını açıklayacak başka bir hipotez atılır. bilimsel süreçlerden geçer güçlenirse yeni teori o olur.

aynı şekilde evrim de bir gerçektir. bunun mekanizmasını anlatan bilimsel yola da evrim teorisi denir. bu teoriyi yanlışlamak tabi ki mümkündür. eksikleri de olabilir. ama bu evrimi sarsmaz. evrim teorisini komple yıksan evrimi anlatacak başka bir hipotez oluşur ve bu denenir bunun üzerine çalışılır. yanlışsa başkası ve bir başkası gelir. en doğrusunu bulana kadar devam eder. bilimde kimse babasının oğlunun hipotezine bazı standartları karşılamıyorsa teori demez. bilime bu yüzden güvenilir. bilime yalancı diyemezsiniz.

yine bu teoriyi yanlışlamak sadece bilimsel yollarla mümkündür. her şeyin bir usulü vardır neticede. ha yine evrim teorisi çok rererörö diyen olur mu? olur. ama bilimin yolu bu değildir. bir çalışma bir makale olmadan kimse ciddiye almaz. yazılmış bir makaleyi eleştirmiyorsanız kimse yüzünüze bakmaz.

bir gerçeği bu şekilde yok edemezsiniz. fikir yürüterek bilimsel veriyi çürütemezsiniz. söylemek istedim.

ne sonuca vardık?
evrim var mıdır yok mudur konusu ve evrim teorisi yalan mı gerçek mi konusu bambaşka konulardır. bunu bilerek entry girersek anlaşmazlığın biraz azalacağını düşünüyorum.

esen kalın.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol