manyetik rezonans görüntüleme

balkaner78
manyetik rezonans görüntüleme (mr), canlıların iç yapısını görüntüleme amacıyla daha çok tıpta kullanılan bir yöntemdir. yüksek düzeyde manyetizmayla canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir. genel anlamda mr diye bilinen bu işlem, aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir. dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturur. mr’da radyasyon kullanılmaz, onun yerine manyetik alanla vücuttaki hidrojen atomlarının çekirdeklerindeki proton uyarılır. alıcılara ulaşan sinyaller bilgisayar analizleriyle siyah beyaz görüntülere (perfüzyon görüntülemelerde sonuçlar renklendirilebilir) dönüştürülür. bu amaçla günümüzde en sık kullanılan manyetik alan sistemleri 0.2-0.5 tesla (açık mr sistemleri) ve 1,5-3.0 tesla (kapalı mr sistemleri) aralığındadır. görüntülerin hepsi dijital ortamda oluşur.

günümüzde mr özellikle yumuşak dokuları görüntülemede kullanılır. merkezi sinir sistemi, beyin ve omurilik hastalıklarının teşhisinde, sporcu yaralanmalarında, kas iskelet sistemi, özellikle menisküs, bel fıtığı gibi rahatsızlıkların tespitinin yanı sıra her türlü nörolojik hastalıkların değerlendirmesinde sıkça kullanılmaktadır.

mr görüntülemenin, canlı organizma üzerinde şu ana kadar kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. buna gebeler de dahildir; ama yine de organ gelişiminin gerçekleştiği ilk üç ayda mr çekimi önerilmez. metal etkileşimi olan, vücudunda mıknatıs ya da metal protez taşıyan, kalp pili kullanan, göz içinde yabancı cisim bulunan, bilhassa demir-çelik türevli mermi çekirdeği ile ateşli silah yaralanması geçirmiş olan (çoğu uyumsuz metaldir) kişilerin mr cihazına girmeleri sakıncalı kabul edilir (hayati tehlike doğurabilir).

manyetik rezonans görüntüleme süresi, inceleme yapılan bölgeye, bölge sayısına, konulan ön tanıya göre değişiklik gösterir. ayrıca gerek görülürse inceleme esnasında iv (damar içi) yoluyla kontrast madde kullanılarak kontrastlı çekim yapılır.

manyetik rezonans görüntülemenin, fonksiyonel mr, difüzyon-perfüzyon ağırlıklı mr, difüzyon tensor görüntüleme (traktografi), mr spektroskopi gibi farklı çeşitleri vardır.

(kaynak: wikipedia.org)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol