nba

orqn
çok çok büyük bir krizin eşiğindedir.

bilindiği üzere bir süredir lokavt var bu ligde ve önümüzdeki sezonun büyük olasılıkla tamamı oynanamayacak. nba’ de daha önce de lokavtlar oldu ama bu çapta bir kriz değildi hiçbiri. şu anda olaylar öyle saçma bir boyyuttaki, daha tarafların birbirlerinden ne istedikleri bile belli değil.

konuyla çok yakından ilgilenmeyenler için önce krizin taraflarını anlatayım. karşı karşıya gelen iki kurum var; bunlardan biri, nba’ de oynayan oyuncuların haklarını temsil eden ve bu hakları korumakla yükümlü, başında los angeles lakers’ ın oyun kurucusu derek fisher’ ın bulunduğu oyuncular sendikası. diğeri ise hem ligin hem de takımların haklarını korumakla yükümlü ve başında david stern’ ün bulunduğu nba yönetimi.

çok kaba bir şekilde krizin sebebine gelecek olursak da; pastadan daha büyük bir dilim alma yarışı diyebiliriz. bu sorunun temelinde de salary cap - hard cap ve lüks vergisi problemleri yatıyor.

bütün bunlar kriz yaratmak için yeterli sebepler. bu krizler çıkar ve çözülür. dediğim gibi bu ilk defa gelmiyor nba’ in başına. fakat bu seferki sorunu farklı kılan şey; nba yönetiminin neyi savunduğunu, ne istediğini bilmemesi. anlaşma için masaya oturamıyorlar çünkü henüz kendi içlerinde bir karara varabilmiş değiller. bu da ligi oluşturan 30 takımın tek bir düşüncede birleşememesinden kaynaklanıyor. ligin büyük köpekleri ( lakers, new york,... ) başka bir havada, küçük köpekler ( memphis, utah, ... ) başka bir havada çalıyor. hal böyle olunca daha pazarlıklara bile başlanamıyor.

herkes iki tarafın karşı karşıya gelip ortak bir noktada birleşmesini bekliyor ama bu pazarlıkların başlayabilmesi için önce nba yönetiminin bütün takım sahiplerini aynı kafaya getirmesi lazım. ancak ondan sonra oturup oyuncularla pazarlık yapabilirler. oyuncular sendikasının istedikleri ve nba yönetiminin teklif ettiği rakamlar arasındaki fark o kadar büyük ki, bu pazarlıklara başlansa bile ortak bir noktada buluşmak çook uzun zaman alacaktır.

önümüzdeki sene çok keyifli geçmeyecek nba; ama bu sorunları halledip lige başlasalar bile 2014’ te kara bulutlar bir kez daha dolacak ligin tepesine. hem bu sefer nba yönetiminin uğraşacağı şey oyuncular sendikası değil bizzat takım sahipleri olacak. ölmez sağ kalırsak o zaman daha detaylı tartışırız bu konuyu. tek temennim, 4 sene içerisinde 2 büyük krizle karşı karşıtya kalan nba’ in 20-25 sene önce baseball’ un düştüğü duruma düşmemesidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol