mikronezya

goshenit
çek cumhuriyeti’nin kocaman elektrik santralini daha da genişletme kararını durdurmak amacıyla haklarında dava açan, herkesi şoka uğratan, küçük ama gururlu ülke.



-
büyük okyanus’ta bulunan mikronezya, küresel ısınma ile mücadeleyi diplomatik alana taşıdı. toplam 3 bin 200 kilometrekare alan kaplayan ada devleti, çek cumhuriyeti’nin ülkedeki en büyük elektrik santralini genişletme projesini, “kendisini de olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle durdurmak için hukuki bir süreç başlattı. son yıllarda yükselen deniz seviyesi, düzenli sel baskınları nedeniyle küresel ısınmadan muzdarip olan 600 adadan oluşan ülke geleceği için bir şeyler yapabilmek adına 11 bin 411 kilometre uzaklıktaki çek cumhuriyeti’ne yasal başvuruda bulundu. uluslararası çevre örgütü greenpeace ile ortak çalışan mikronezya adalet bakanlığı, başvurunun dayanaklarını önceki gün columbia üniversitesi’ndeki tehdit altındaki ada ülkeleri konferansı’nda sundu. çek cumhuriyeti söz konusu talebe iki hafta içerisinde yanıt verecek.
herhangi bir devletten atmosfere salınan karbondioksitin küresel ısınmaya neden olarak tüm dünyanın kaderini etkilediği düşünülüyor. ancak şimdiye kadar sadece ortak sınırları paylaşan ülkeler birbirlerinden çevre etki raporu isteyebiliyorlardı.

40 kat karbondioksit
dünya tarihinde bir ilk olan bu davanın büyük ülkelerin atmosfere saldıkları yüksek orandaki karbondioksitten etkilenen küçük ülkeler için de bir emsal teşkil edebileceği belirtiliyor. mikronezya adalet bakanı maketo robert de, “bu dava küresel iklim değişikliğinden etkilenen diğer küçük ülkeleri harekete geçirmeli” diye konuştu. çek cumhuriyeti’nin geliştirmeyi düşündüğü prunerov 2 elektrik santrali, avrupa’nın en büyük termik santrallerinden biri olacak ve santral tüm mikronezya’nın bir yılda ürettiğinden 40 kat daha fazla karbondioksit üretiyor. santral yenilenirse planlandığı gibi 2020’de değil 2035’te kapanacak. daha önce amazonlar ve alaska’da yaşayan yerli halklar bu bölgelerdeki enerji şirketlerine benzer davalar açmıştı.

milliyet
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol