devlet

0 /
evrendeki en mutevazi insanim
siyasi bakimdan orgutlenmis bir topluluk oldugu kadar, belli bir nufusa ve toprak parcasi uzerinde kontrol iradesine sahip siyasal kurum anlamina gelen devlet, yurttaslarin bireysel ve ortaklasa haklarini korunmasi ihtiyacindan dogmustur.
tarihsel surec icerisinde bu sozlesme birden olmamistir ve siniflar arasinda bir uzlasmayla olmustur; ama bu uzlasma hic bir zaman tam saglanamidigindan, bu gunde devletler hala niha-i sekil ve amaclarina ulasamamislardir.
devletin ilk olusumunda yani devlet oncesi ilkel kominal toplumlar zamaninda ureten, tarimci, yerlesik kabilelerde tuketen, savasci, gocebe kabileler zamaninda sozlesme olusmaya basladi. gocebe kabileler, yerlesik kabileler uzerine yaptiklari akinlardan elde ettikleriyle yerlesik kabileler ise tarimsal uretimden elde ,ettikleriyle geciniyorlardi. tarihsel surec icerisinde gocebe kabilelerin yaptigi akinlar yuzunden yerlesik kabilelerin sayisi, nufusu ve dolayisiyla uretimleri azaldi. boylece eskiden yagmaladiklari koyleri yok eden ve insanlari olduren savasci kabileler sadece yagma ile yetinmeye basladilar. bu yagma zamanla periyodik bir hale donusup bugunku verginin ilk ornegini olusturdu. yani tarimci kabile savasci kabileye kendine saldirmamasi icin harac odemeye basladi. tarimci kabilenin bu fonksiyonuna devam edebilmesi icin yasamasi ve tarima devam etmesine yetecek kadar urun gerekiyordu. ama bir tarimci kabileye birden cok gocebe kabile dadaninca yine tarimci kabilelerin uretimi azaldi bu yuzden sistem devrilmeye devam etti. bu surecte savasci kabileler ile tarimci kabileler arasinda anlasmalar yapilmaya baslandi. savasci kabileler anlastiklari tarimci kabileleri korumaya basladilar. bu sekilde
zamanla koylere yerlestiler. koyde konaklamalari nedeniyle yagmaci kabileler de yerlesik hale geldi. yerlesik hale gelen savasci kabileler surec icinde askeri sinifi olusturmaya basladi.siddet uygulama yetkisini kendi tekelinde toplayan savasci kabileler koyun yonetimini de o gune kadar koyu yoneten rahiplerden baski yolu ile aldilar ve iktidari icin gerekli olan kurumlari zamanla olusturdular. boylece ilk devletler dogdu. bunlar askeri diktadorluklerdi.
seyhmerat
devlet, tarihin bellibir döneminde belli sinirlar icinde yasal ve fiziki siddet tekelini mesru bir sekilde elinde tutan, bu tekelden hareketle kural ureten, kural uygulayan ve kural denetleyen bir yapidir.
sheva7
egemen ve bagimsiz olmasi anayasasini degistirme ozgurlugune ve guc kullanma tekeline sahip olmasina bagli olan orgutlu yapi
shevek
platonun ütopyası’ olarak da anılan, sokrates ve platon için ideal olan, sözde ideal devlet’ tanımının yapıldığı eser.

platon’un (ve dolayısıyla hocası sokrates’in) ideal devletine göre toplum üçe ayrılmalıdır: işçiler, askerler ve yöneticiler. işçi sınıfı çalışıp üreterek devlet için kazanırken, askerler devletin varlığını koruma göreviyle yükümlüdürler. yöneticilerse adlarından da anlaşılabileceği gibi devleti ve bu yolla tüm toplumu yönetirler. herkes devlet için vardır kısaca, devletse herkes için . askerin de, işçinin de, yöneticinin de sahip olması gereken bazı vasıf ve erdemler vardır ve bunlar da belirtilmiştir platon tarafından.

not: 12 eylül darbesinden sonra kendisini devlet başkanı ilan eden kenan evren, platon’un ’devlet’ adlı bu kitabını okumuş ve bu eserden feyzalmaya çalışmıştır. ama bence bu konuda başarılı olamamıştır kenan paşa, çünkü kendisi ne filozoftur, ne de felsefe yapabilmektedir. (#564658)
stella
godwin’e göre; devlet, ister despotik olsun, ister demokratik olsun, akla karşıdır.

"her türlü hükümetin bir kötülük olduğunu unutmayalım; bu, kendi yargımızın ve bilincimizin feragatidir."

devlet ve toplum ayrımınıysa şöyle açıklar:
"devlet ve toplum sadece nitelikleriyle değil, kökenleri nedeniyle de birbirinden farklıdır. toplum ihtiyaçlarımızın ürünüdür, devlet ise kötülüklerimizin. toplum iyi bir şeydir, devlet ise en fazlası, gerekli bir kötülüktür."
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol