büyük iskender

made in heaven
yasadigi cagda butun medeni dunyayi idaresi altina almistir. babasi kral philip savaslarla, politikasiyla makedonya’yi yunan devletlerinin onderi durumuna yukseltmisti. iskender ise butun dunyaya yayilmak amacini guttu.

buyuk iskender makedonya’nin bas sehri olan pella’da, m.o.356 yilinda dogdu. aristo’dan ders almaya basladiginda 12 yasindaydi. 16 yasindayken de roma’ya karsi savasa giden babasinin yerine memleketi idare etti. 20 yasindayken babasinin oldurulmesi uzerine tahta cikti, buyuk makedonya ordusunun basina gecti. m.o.334 yilinda memlekette durumunu iyice saglamlastirinca kucuk asya’ya gecerek yunan sehirlerini iranlilar’in elinden kurtardi. sonra da suriye ile fenike uzerinden gecerek misir’a indi. m.o.332 yilinda iskenderiye sehrini kurdu. bu sehir 150 yil yunan kulturunun besigi olmustur. sonra gene iran’a donerek darius’un ordusunu bozguna ugratti. hindistan’in simdi pencap denilen bolgesine girdi. orada askerleri bas kaldirarak daha ileri gitmek istemediklerini bildirdiler. iskender boyun egdi, boylece memlekete donmek uzere yola ciktilar. buyuk iskender dogu ile bati arasinda karsilikli ilginin dogmasina yol acmistir. yunan kulturu ile asya kulturunun birbirine karismasina, geleneklerin kaynasmasina yardim etmistir.

ele gecirdigi her devlette yunanca devlet dili olmustur. onun savaslari yayilislari imparatorluklarin ilk isaretleridir. makedonya’ya donerken iskender ancak babil’e kadar gelebilmistir. orada hastalanmis ve olumu kacinilmaz olunca butun askerleri ile yataginin yaninda teker teker vedalasmistir. m.o. 13 haziran 323’de de olmustur. iskenderin olumunden sonra makedonyali general ptolemaios i soter, misir tahtini ele gecirmistir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol