bolivya günlüğü

shevek
che’nin bitiremediği günlük, önsözünü fidel castro "zorunlu bir giriş" adı altında yapmıştır.

günlüğü okuyarak görebileceğimiz tek şey bolivya’da hiçbir şeyin hiçbir zaman iyi gitmediğidir. gerilla savaşı adına da bir şeyler çıkarabilir okuyucu ve bir de che’nin kaleminden çıkan son yazıları okumuş olur.

her şeyin kötü gittiği o günlerden birini sizlere sunmak istiyorum. che’nin ağzından yakalanmasından bir ay öncesi, bolivya günlüğü:

"10 eylül

"kötü bir gün. iyi belirtilerle başladı, fakat sonra hayvanlar çok kötü olan yolda ilerlememek için direndiler. sonunda biri geride kaldı, yürümedi, onu karşı kıyıda bıraktık. irmağın epeyce kabarması karşısında coco bu kararı almıştı. ayrıca öte tarafta dört adet silahımız da kaldı: moro’nunki ve benigno’nun silahı için 3 tanksavar bombası da kalan silahlar arasındaydı. irmağı katırla yüzerek geçtim, fakat, geçerken kunduralarımı kaybettim; şimdi abarca giymek zorundayım bu da hiç hoşuma gitmiyor. nato elbiseleriyle silahlarını muşambaya sarıp bohça yaptı ve akıntı güçlü olmasına karşın ırmağa atladı, ama herşeyi yitirdi. bu kez’öbür katır suyu geçmek istedi, fakat artık su geçit vermediği için onu geri çektik. leo’un suyu katırlarla birlikte geçmeyi yeniden denemesi, neredeyse hepsinin boğulmasıyla sonuçlanıyordu, çünkü akıntı çok şiddetliydi. sonunda hepimiz hedefimiz olan ırmağa vardık, ama doktor kötü durumda: bütün gece el ve ayaklarındaki nevralji sancıları yüzünden sızlandı durdu. niyetimiz hayvanları yine yüzerek karşıya yollamaktı, ama ırmak kabarması ve bunu engelledi, alçalmasını beklememiz gerekiyor. uçak ve helikopter bölgede dolaştı, helikopterler hiç hoşuma gitmiyor çünkü ırmak boyunda pusular yerleştirebilirler. yarın, nerede olduğumuzu iyice anlamak için ırmak boyunca her iki yönte keşfe çıkacağız.

"bir olaya değinmeyi unuttum: bugün, 6 aydan fazla bir süreden beri ilk kez yıkandım. kısa sürede bu rekora daha birçok arkadaş ulaşacak.

"yükseklik 780 metre."
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol