bilgi sözlük

atacamadesert
bilgi sözlük, 2004 yılının ekim ayında resmen kullanıcıların hizmetine açılmış katılımcı sözlük (collaborative hypertext dictionary) türünde bir sitedir. kodlama dili asp’dir. sloganı "bir şeyi çok istiyorsanız, yapabilecekleriniz sizi şaşırtır" olan sözlüğün, yönetiminde 1 admin ve 3 moderatör bulunmaktadır. eskiden belli kişilerin yapabildiği gammazlık (hatalı entry şikayet etme), artık bütün üyelere sunulmuştur.

kayıt olunduğunda çömez statüsüne sahip olunur. yazar (bilgi sözlük’te bilgiç) statüsüne ulaşabilmek için kayıt olduktan sonra 10 adet madde yazmak (sözlükte entry denir ve madde yazmak yerine entry girmek kullanılır) zorundadırlar. bu entryler moderasyon tarafından gözden geçirilip geçerli olduğu kanısına varıldığı takdirde yazar olmaya hak kazanılır.

yazarların girdigi entryler moderatorler ve gammazlar tarafından her an kontrol edilip, sözlük kurallarını ihlal edenler bu kişiler tarafından silinmektedir. bununla birlikte sürekli kural ihlali yapan yazarlar da sözlükten uzaklaştırılabilirler yahut bir süreliğine çömez kategorisine indirgenirler.

yazarlar, beğendikleri yahut beğenmedikleri entry’leri oylama hakkına sahiptirler. muhteşem olarak nitelendirilen oylama +2 puan, eh işte +1 puan, berbat -2 puan değerindedir. kimin ne kadar puana sahip olduğu, ne kadar oy verdiği, ne kadar entry girdiği vs. diğer üyeler tarafından görülebilmektedir.

yazarların bilmedikleri yahut araştırıp bulamadıkları konular hakkında fikir sahibi olabilmeleri için, diğer yazarların bu kişinin ve beraberinde herkesin bilgi sahibi olabilmesi için doldurabildiği ukde denilen özellik mevcuttur. yazarların isteklerine göre 30’dan fazla arayüz seçeneği vardır.

sözlüğün bilgi e-dergi adı altında yayınlanan bir e-dergi’si vardır. bilgi radyo adı altında yayın yapan bir online radyosu da vardır. bazı yazarlar belirli saatler olmaksızın yayın yapmaktadırlar. aynı zamanda yazarlar yayın esnasında sohbet de edebilmektedirler.

yazarlar kendilerinin belirlediği tarihlerde, sözlükte anons etmek suretiyle zirve denilen organizasyonlar düzenleyip buluşmaktadırlar. bu hem birebir tanışıp fikir alışverişine imkân tanımakta, hem birbirleri hakkındaki önyargılardan sıyrılıp sözlükte yazılanlara daha objektif yaklaşılmasını sağlamaktadır.

sözlükte girilen bilgilerin tarafsız ya da doğru olması zorunlu değildir. bu yüzden bazı bilgilerin doğruymuş gibi algılanıp aktarılması söz konusudur ve mütemadiyen eleştirilere maruz kalmaktadır.

birçok yardım kampanyasına büyük katkılar sağlamıştır, ve kampanyalar süregeldikçe de bu destek devam etmektedir. kan ihtiyacı dahi olduğunda, bulunabilmesi için üyelerin kan gruplarını belirtmeleri için başlık mevcuttur. ve böyle durumlarda mutlaka duyuru yapılmaktadır.

aralık 2009’da yalnızca bilgi sözlük üyelerinin katılabileceği bir sosyal paylaşım ağı kurulmuştur.

not: ekşi sözlük’ten sonra açılan katılımcı sözlüklere genelde "klon" olarak hitap edilir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol