benduruyorumsebagitti

benduruyorumsebagitti
#1018458

ilk paragraftaki değerlendirmelere "eyvallah..." diyelim öncelikle.

bir açıklama: vaktiyle houston houston houston diyerek, entryleriyle ilgili değerlendirmelerde nick başlığının kullanımının doğru olmadığını düşündüğünü ifade eden hatta bu sebeple bazı entrylerde kendisi ile ilgili yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan, yanlış olduğunu düşündüğü ifadelere dahi açıktan (bazen houston’dan da) cevap vermeyen bilgiçtir.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

allah’ın varlığını inkâr edenler yok mu? ve daha neler... "kürtler yoktur, kürtçe yoktur" demek değildir ki bu #1018413

imam hatipler, ilahiyat fakületleri, imamlar var diye imana mı geldi kâfirler?

adalet bakanlığı var diye adalet mi var, adı savunma bakanlığı diye pentagon’un faaliyetleri meşru mu, adında islam geçiyor diye iran islam’a çok mu uygun bir şekilde dizayn edilmiş falan diye uzatmayacağım.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

kısmında ifade etmeye çalıştığım:
:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:bu memlekette dogu illerindeki universitelerde "kurdoloji" fakulteleri devlet eli ile kurulurken bu halen neyin inkaridir? :--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

cümlesinde dile getirilen görüşlerin, bir şeyin aslında olduğu veya olmadığının ölçüsünün/değerlendirmesinin, o şeyle ilgili kurumlar, düzenlemelerden bağımsız olabileceğidir.

aa, ilahiyat fakültesi var lan. bak azizim bir de allah’a inanmıyorsun sen, aa çok ayıp. hadi, eşhedu...

yok böyle bir şey...

aynı şekilde, bir zamanlar fransa’daki pek meşhur olan ve bizi hop oturtup hop kaldırtan kürdoloji enstitülerinin türkiye’de açılıyor olması, kürt dili ve edebiyatı bölümlerinin açılması, fikir değiştirmek için yeter sebep değildir nazarımda.

söylemeye gerek/sebep var mı bilmiyorum ama söylemiş olayım: elhamdülillah müslümanım; bana göre allah vardır, birdir(uzatmayacağım). bir başkasına göre yoktur. bana göre çok yanlıştır bu düşünce ve hatta allah kurtarsındır.

gelelim adalet ve savunma bakanlıklarına...

sırf adında adalet kelimesi geçiyor diye her ülkede, bu bakanlığın adaletin tecelli etmesine vesile olduğu söylenemez.
adı "savunma" diye de her ülkedeki savunma bakanlığı emperyalist, zorba olmayıp sadece ülkesini sanumya odaklıdır, denemez.

bu misalleri ne için vermiş idik? osmanlı ve hatta 1. tbmm belgelerinde kürdistan deyiminin kullanılmasının, kürdistan diye ayrı (bir çeşit özerk) bir yer olduğu anlamına gelmediğine delil olarak göstermek için. o ifade, sadece ve sadece kürtlerin yaşadıkları yerler anlamında kullanılmıştır. bir mantıkla, "e orada kürtler yaşıyorsa, orası kürdistan’dır be hacı" da denebilir. bunun sonu yok... (bu cümle hiçbir şekilde herhangi bir yazar ve entrysini kastetmemekte, bu açıklama da kesinlikle ironi içermemektedir.)

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

biz de olmayan dile öpücük veriyoruz. türkçe, arapça ve ağırlıklı olarak da farsçadan oluşan bir dil.

bu dilde yazılı, sözlü bazı eserlerin olması, onun kendi başına bir dil olduğunu göstermez. bu ırkçı ya da inkârcı bir söylem değildir.

:--------------------------------------------------spoiler--------------------------------------------------:

ifadelerinde bir sorun olabilir. "olmayan bir dil..." derken aslında bilinen anlamda, kendi başına, bağımsız, özgün bir kürtçenin olmadığı ifade edilmek istenmiştir. kürtçe elbette vardır ve türkiye, iran, ırak, suriye (türk, arap ve fars üçgeni) topraklarında milyonlarca konuşanı da vardır.

yapmaya çalıştığım şey kürtleri ya da kürtçeyi inkar etmek değil.

yüzyılların feodal yapısı, coğrafi/kültürel/siyasi nedenleriyle "oluşmuş" bir şey olduğunu ifade etmektir. kürtler ve kürtçe bir realitedir ama onu coğrafi/siyasi/kültürel sebeplerle oluşturan harmanın üzerinden emperyalizm de geçerek bugün bu sosyolojik olguyu siyasi ve etnik, bir başka realiteye dönüştürmektedir. günlük kullanımda var olan ve yaşayan bir dil, edebiyatıyla, sanatıyla bir etnisitenin inşasında harç olarak kullanılıyor ve bu da "kâmil bir dil" diyemeyeceğimiz kürtçenin ihyası yoluyla gerçekleştiriliyor.

bir vatandaş olarak bana ne diyebilirim ama hâlâ ve herşeye rağmen dememeye çalışıyorum, hepsi bu.

türkçe’den arap, fars ve diğer dillerden gelen kelimeler çıkarıldığında ya da bin yıl öncesine gidildiğinde hâlâ bir türkçe vardır. türkçe’yi inkâr etmek, kafasını kuma gömen devekuşu gibi davranmaktır.

"(dini veya etnik) azınlıkların -ki kürtler de bu grupta ifade edilmiştir aynı mahfillerce- hakları çiğneniyor" diye yıllarca ensemizde boza pişiren avrupa birliği’nin kalbi brüksel’in "ana dilde eğitimden vazgeçeceği, bu uygulamanın ulusal birliği zedelediği" haberi üzerine girilen entry #1018413 ile başladı tüm bu yazılar ve o haber yalan değil ki, yalanlanmadı bildiğim kadarıyla.

son cümle: kürtleri ve kürtçeyi inkâr etmedim, etmiyorum. kimsenin etnik kökenini sorgulamadığım gibi bundan ya da dilinden dolayı onu (bölücü olduğunu söylemek gibi) itham etmedim, etmiyorum.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol