benduruyorumsebagitti

benduruyorumsebagitti
#1018444

çok yanlış olabilir paylaştıklarım. hamam böceğinden tiksindiğim kadar tiksinirim faşizmden. aynı şiddette olmak üzere bölücülükten de. bunun dışında sürçi lisan etmiş olabilirim, maksadımı aşmış olabilirim. eleştiriye de açığım, varsa hatamı kabullenmeye de.

fakat...

allah’ın varlığını inkâr edenler yok mu? ve daha neler... "kürtler yoktur, kürtçe yoktur" demek değildir ki bu #1018413

imam hatipler, ilahiyat fakületleri, imamlar var diye imana mı geldi kâfirler?

adalet bakanlığı var diye adalet mi var, adı savunma bakanlığı diye pentagon’un faaliyetleri meşru mu, adında islam geçiyor diye iran islam’a çok mu uygun bir şekilde dizayn edilmiş falan diye uzatmayacağım.

kürtlerin ve kürtçenin de hali hazırda mevcut olması, bir çeşit origin of the species yapmaktan alıkoymamalı bizi ya da en azından bunu yapan yaftalanmamalı.

sözde kürdistan’ın, aslında olduğu bile savunulabilir. ki osmanlı belgelerinde geçer bu deyim, hatta 1. tbmm kayıtlarında! lazistan falan da vardır bu belgelerde. o belgelerde o ifadenin kullanılmış olması, onun var olduğu anlamına gelmez. coğrafi, yerleşimle ilgili bir ifadedir ve o yörede kürtlerin yaşadığını kasteder.

bize göre kktc diye bir devlet vardır, dünyanın birçok ülkesine göre yoktur. e orda işte! de facto olarak var 40 küsur yıldır ve 30 küsur yıldır da devlet olarak ilan edilmiş. ermeni soykırımı birçok ülkenin parlamentosunun aldığı karara göre vardır ve suçlusu da biziz. bize göre ise yalandır, iftiradır; yoktur öyle bir şey.

bir dile başka dillerden kelime girmesi, o dilin aslında olmadığı anlamına gelmez elbette. burada, dilin içerdiği kelimelerin kaçta kaçının yabancı olduğu önemli. bunlar vareste tutulduktan sonra ortada o dile ait birşeyler kalıyor mu? mesele budur. oturgaçlı götürgeç gibi öz türkçe saçmalıklarından bahsetmiyorum. kürtçeyi hiç duymamış, dinlememiş değilim. biraz klasik türkçe bilen, çok az bir çabayla kürtçeyi anlayabilir ve biraz daha çabayla konuşabilir de.

bir bahiste dersim kelimesinin farsça gümüş kapı (der:kapı, sim: gümüş) anlamına geldiğini, bazılarının bu adı bir çeşit farklılık/baş kaldırma vb nedenlerle kullanırken aslında farisilik yaptıklarının bilincinde olmadıklarını ifade etmeye çalışmıştım.

tıpkı cola turka içip coca cola’ya para kazandırmak istemeyen ama bu yolla da patent hakları sebebiyle coca cola’ya para kazandırdığının farkında olmayanlar gibi.

tıpkı internette "sözde" islamcı, komünist/devrimci/sosyalist, anarşist vb yayınlar yapıp can düşmanları abd’ye para kazandıranlar gibi...

her kürt’ü potansiyel terörist görmek gibi bir gaflete düşmedim hiç. yabancı dil öğrenen, hazırlık/kurs görenler bilir, yapmışlardır belki. newsweek ya da time’a abone olma, turkish daily news gibi yayınları okuma... dediğim, kürt dili ve edebiyatı okuyanların pratik yapmak için okuyacakları aktüel, günlük yayınların büyük kısmının bölücü olduğudur. trt’nin ya da cemaatin dünya tv’sinin dışında pkk ideolojisine ya da bölücülüğe göz kırpmayan yayın var mıdır bilmiyorum. hatta trt ve dünya tv’nin kaşının gözünün oynamadığından da emin değilim, bilmiyorum. bakın suçlamıyorum, sadece bilmiyorum diyorum.

yaptığım ne koskoca bir halkı ne de konuştukları dili aşağılamak, yok saymak değildir. kimseye salak demek de değil amacım.

misalle gidelim... çok sevdiğim, tüylerimi diken diken eden alevi deyişleri ve ritüellerinin, içinde bilindik islam anlayışının dışında şeyler barındırdığını söylemek, bu inancı islam dışı göstermek değildir. bu inancın hangi ortamlarda ve hangi şartlar içinde oluştuğunu söylemek buna dikkat çekmeye çalışmaktır. alevileri ve bu inancı yok saymak aşağılamak da değildir.

şu sebeple bu misali verdim ki: alevilik de bugün bazı çevrelerce islam dışı gösterilmeye çalışılıyor, tıpkı kürtler gibi. ve yine alevilik meselesinde de arap, farisi ve türk etkileri çok belirgindir. bu üçünü çıkardığınızda geriye ne kalır alevilikte? yine bu üçünü çıkardığınızda geriye ne kalır kürtlükte/kürtçede? dediğim bundan ibarettir. gerisi millet, devlet gibi tanımlarda farklılaştırılır değişik anlamlar yükleyerek.

kültürel olarak kürtçe konuşmalarında, yazmalarında hiçbir sıkıntı yok. kendilerini kürt olarak ifade etmelerinde de öyle. kürtler ölsün gebersin diye anlaşıldıysam üzgünüm ve kastım kesinlikle bu değil.

at izinin it izine karıştığı bir devir ve bu mesele de tam olarak öyle. belki temel’in "ormanı görüyor musun?" dediğinde, "ağaçlardan bir şey göremiyorum" diye cevap veren dursun gibiyizdir. ben temel olabilirim, siz de dursun olabilirsiniz ya da tam tersi.

bu dil (kürtçeyi kastetmiyorum) bizim değil, bu oyun bizim değil; oynuyoruz sadece.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol