balkan türkleri edebiyatı

balkaner78
balkanlardaki türk hakimiyeti ve ardından gelen uzun barış devresinde ortaya çıkan gelişmelerden bilim, kültür ve sanat da kendine düşen payı almış ve bölgede bu açıdan da büyük bir gelişme görülmüştür. balkanlarda bugün mevcut pek çok merkezi yerleşim birimini şehir haline getirenler türkler’dir. bu medeniyetin türk olmayan yöre halkına ne denli tesir ettiğinin en açık göstergesi ise dillerine girmiş türkçe kelimelerdir. bunların sayısı sırpça ve hırvatça’da 7000, makedonca’da biraz daha fazla, bulgarca’da 5000, rumca’da 3000 civarında, macarca ve romence’de çok sayıda, arnavutça’da ise hepsinden fazla miktardadır. şehirlerin osmanlı medeniyeti doğrultusunda gelişme aşamasında bilim, kültür ve sanatın alt yapısı olan medrese, mektep, tekke ve zaviyeler tesis edilmiş, bunları takiben bilim, kültür ve sanatın ilk temsilcileri bu topraklarda boy vermeye başlamıştır. meseleye edebiyat tarihi açısından bakılacak olursa ilk örneklere ıı. bayezid döneminde (1481-1512) rastlanır.

kültür kaynaklarının orta asya’dan anadolu’ya anadolu’dan balkanlara uzanan çağlar boyu devam eden süreçte balkan türk edebiyatı’nı şekillendirici bir etkisi vardır. türk kültürü yüzyıllar boyuna balkan kültürünü besleyen en önemli kaynaktır. türk halk kültürü balkanlar’da türk kimliğinin oluşmasını sağlayan en önemli alt yapı kurumu olmuştur. türklerin balkanlara hakimiyeti kosova savaşı (1389) sonrasında 14.yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. balkanlar’da türk edebiyatı da bu tarihten sonra başlar.

15.yüzyıl, osmanlı imparatorluğu’nun siyasal alanda da önemli olduğu bir dönemdir. bu dönem edebiyatta da önemlidir. böylece balkanlar kendilerini anadolu’da gelişip yeniden şekillenen türk edebiyatının içinde bulmuştur. balkanlar’a gelen aşıklar sazını ve bağlı bulundukları aşıklık geleneğini de taşıyarak buralara yaymışlardır. âşıklık geleneği özellikle müslümanlar arasında kabul görerek balkanlarda balkan kültürüyle yeniden yapılanmıştır. şehirlerde medreseler kurulmuştur. medreselerde yetişenler; balkan divan edebiyatının ve balkan türk tekke edebiyatının temellerini atmışlardır.

balkan türk edebiyatı balkanlardaki edebiyatlardan etkilenmiştir. bu edebiyatlar temelde yabancı edebiyatlardır ve bu etkilenmenin açtığı yoldan balkan türk dili de, edebiyatı da çok farklı bir mecraya girmiştir. osmanlı’nın balkanlardan çekilmesinden sonra anadolu türk edebiyatıyla bağları zayıflayan balkan türk edebiyatı yüzünü yabancı edebiyatlara, batıya çevirmiştir.



balkan türk şiiri çeşitli eğilimleri içinde barındırsa da başlangıçta olduğu gibi bu gün de belli ortak noktalara özelliklere sahiptir. onlar geçmiş şiiri, şiir birikimine geleneğe en azından onu bilme, tanıma zorunluluğu temelinde olsa da sahip çıkmıştır. edebiyatta temel türlerden biri olan şiir, balkan türk edebiyatının çok önemli bir yeri olan, gelenek oluşturan divan, tekke edebiyatları aslında şiir edebiyatlarıdır. batıya yönelince hikâye ve roman ayrı bir önem kazanır, fakat şiir daima ön planda yer almıştır.

kaynak: www.edebiyol.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol