bir kayıp denizci

angelus
gabriel garcia marquez in tekrar tekrar okunası kitabı.



haber 28 şubat 1955’te öğrenildi: kolombia deniz kuvvetlerine bağlı caldas adlı bir muhribin mürettebatından sekiz kişi antiller denizinde fırtınaya tutulan bu muhripten denize düşüp kayboldu. mobil kenti tersanelerinde onarıldıktan sonra alabama’dan ayrılıp cartagena’ya gitmekte olan muhrip, faciadan yüz yirmi dakika sonra bu limana ulaştı. panama kanalının denetiminden sorumlu birleşik devletler askeri birliklerinin ve güney karaibler bölgesindeki öbür yardım kuruluşlarının da katılmasıyla kazazedelerin aranmasına hemen başlandı. dört gün sonra aramalar durduruldu ve bu kayıp denizciler resmen ölmüş kabul edildi. ama bu kayıp denizcilerden biri, bir hafta sonra kuzey kolombia’da ıssız bir kumsalda can çekişir durumda bulundu. luis alejandro velasco adlı bu denizci on gün yemeden içmeden, başıboş bir salda kalmıştı. bu kitap, onun başından geçenlerin öyküsüdür."

gabriel garcia marquez

orqn
1955 yılında meydana gelen deniz kazasından sonra g g marquez’ in luis alejandro velasco ile, o zamanlar çalıştığı gazete için yaptığı röportajların kitaba dönüşmüş halidir.

o röportajlar sırasında velasco bütün gerçekliğiyle olayları anlatmış, yasak olduğu halde gemide karaya varınca satmak, hediye etmek amaçlı alınan eşyalar( çamaşır makinesi, vb.) olduğundan bahsetmiştir. ayrıca kazanın denizde çıkan fırtına sebebiyle değil, hatalı yükleme sebebiyle meydana geldiğini anlatmıştır.

bu röportaj yazı dizisi olarak gazetede parça parça yayınlanmış ve ilk sayılarda övgü toplamıştır. fakat ilerleyen sayılarda, kazayla ilgili yukarıda yazdığım gerçekler yayınlanınca gazete kapatılmıştır.

işte hem tarihi bir olayı bütün gerçekleriyle anlatması hem de g g marquez’ in gazeteciliğiyle yazarlığının güzel bir karışımı olması nedeniyle okunmaya değer bir kitaptır bu.

--------------- spoiler ---------------

beni deniz tutacağı gün önce denizi deniz tutar!

--------------- spoiler ---------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol