geçti bor un pazarı sur eşeği nigdeye

walide sultan
basliktaki ozdeyi$; ceresiz kalindigi anlarda ba$ka alternatiflerin de bulunabilecegini, belki hedef degi$tirmek gerekecegini anlatan ozdeyi$tir. bu mecazi anlamdadir.
ayrica bor, nigde ilimizin guney sinirlari icindeki bir ilcemizdir.
bir de maden olarak bor vardir.
dunyanin yuzde yetmi$e yakin, bor kapasitesini elinde tutan ulkemiz, bu kiymetli madeni i$leyemedigi icin maden olarak ulke di$ina cikarmaktadir. turkiye’de bor madeninin i$leme kapasitesi uretimin yuzde 13u gibi bir rakama denk du$mektedir. enerji santrallerinde de kullanilan son derecede onemli ve guclu bir madendir. otomobillerde bu madenin kullanimi benzine oranla hem hava kirliligine neden olmamakta, hem de daha tasarruflu yakit kullanimi saglanmaktadir.
biz bu madeni i$leyemiyoruz neden? cunku ko$eleri tutmu$ olan mevcut sanayi $irketleri ve bize petrolu satanlarda buna izin vermezler. cikarlari bozulur. mevcut dengeler kirilir. bu kisir donguden dolayida, elimizin altindaki bu servet; degerlendirilemeyip; "bu benim ama ben yiyemiyorum, al sen ye" $eklinde, ba$kalarinin geli$tirdikleri projelere sunulmaktadir. oysa ulkemiz insani, bu madenle ilgili 600 adet kadar onaylanmis proje uretmi$tir. sadece bor madenini i$leyeyecek tesislerin kurulmasi ve devletin ekonomik planlarinda, belki de ulkeyi dar bogazdan kurtaracak bu cevhere yer verilmesi yetecektir. butun bu ahval ve seraatlar altinda; ba$liktaki ozdeyi$de gecen i$lenmi$ borun pazarinin, bizden gitmesine seyirci kalacagizdir.
helva var yag da var, bunu pi$irecek beyinlerde var ama vatanseverler(!) tencereleri ortaya cikarmamak gibi, derin bir sevginin icerisindedirler, hala...
ve ustadin bir siirinde, belirttigi gibi, bu manada;
"eger onlar vatansever ise ben degilim"
nazim hikmet ran

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol