julio cortazar

firambogaz
1914’te brüksel’de doğdu. arjantin’in en büyük yazarlarından biri. arjantin’de eğitim gördü. 1938’de presencia adlı şiir kitabı yayımlandı. üniversitede öğretim görevlisiyken peron yönetimine karşı girişilen eyleme katılınca hapse girdi, daha sonra üniversiteden ayrıldı. ilk kısa öykü kitabı bestiario 1951’de yayımlandı. unesco’da çevirmen olarak çalışmak üzere paris’e yerleşti, en ünlü kitaplarını da bu kentte yazdı. öykülerinde fantastik öğelere yer verir. gerçek dünyayla olağandışı yaşantıları iç içe geçirir. edebiyat dışında ilgilendiği şeyler arasında mitoloji, antropoloji, psikoloji, boks, sinema ve fotoğrafçılık da var.
narodnik
’roman puan toplayarak kazanır,öyküyse nakavtla kazanmak zorundadır’ diyerek,yazma serüvenimde çığır açmış yazar.
narodnik
cortazar’ın hakkını yüce pablo neruda bile teslim etmiştir:’’bir insanın hiç cortazar öyküsü okumamış olması,onun yaşamı boyunca hiç şeftali yememiş olması gibi bir şeydir’’diyerekten,insanda müthiş bir merak uyandırması bile başlı başına öykü doğurtur be!
narodnik
ey ülkemin öykü okuduğunu zanneden öykü severleri.cortazar okumadan öykü okuduğunuzu zan etmeyin.fena düşersiniz sözcüklerin tahtından ve imgelem imparatorluğunun yalakalıklarından.cortazar okuyunuz,ok uyuzunuz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol