aegis füze savunma sistemi

antiformalistrayok
abd donanması envanterinde ki en gelişmiş ve kapsamlı balistik füze savunma sistemleridir.


aegıs bmd sistemi hakkında genel özellikler :

savaş gemileri ve üzerlerinde taşıdıkları spy-1 radarları ile sm-3 füzelerinden müteşekkil deniz tabanlı orta yol (midcourse) balistik füze savunma sistemidir.

abd donanması envanterinde ki bf (balistik füze) önleme sistemi olan bmd yazılımı ve sm-3 füzeleri ile donatılan iki ayrı sınıf gemi mevcudu dünyanın birçok ülke donanmasının toplam gemi sayısından fazladır.

her biri 96 hücre taşıyan (mk-41 vls sm-3 füze fırlatma lançeri) arleigh burke sınıfı destroyerlerden 62 adet, ticonderoga sınıfı (cg) güdümlü füze kruvazörlerinden ise sm-3 taşıyabilen 22 adet olmak üzere toplamda 84 civarında gemi her an dünyanın her hangi bir yerinde atmosfere doğru çıkış yapacak bir bf'yi tespit ve imha etmek üzere seyir halindedir.

aegıs savaş yönetim siteminin iki önemli unsuru bulunmaktadır. ilki her gemide dörder adet bulunan pasif faz dizinli spy-1 radardır. an/spy-1b(v) radarı barındıran ticonderoga sınıfı güdümlü füze kruvazörü, spy-1d(v) tipi radar barındıran arleigh burke sınıfı destroyer. bu gemilerdeki ikinci anti-balistik sistem ise sm-2 ve sm-3 (standart missile) füzelerinin çeşitli versiyonlarından ibarettir. mk-41vls lançerleri içine yerleştirilmiş onlarca sm tipinde abm ve hava savunma füzesi mevcuttur. örneğin güney kore' ye ait aegıs barındıran kdx-3 sınıfı destroyerler de füze sayısı 128'i bulmaktadır.
crayator
sm-3 füzeleri 500 km menzile sahip uydu vurmusuluğu var.tf 2000 hava savunma firkateynine bu füzeler düşünülüyormus.
bizimde genesis adında bir aegis olmasada ona benzer bir sistemimiz var bizdede sm-2 füzeleri kullanılıyor.hatta bazi gemilere bu sistem icin mk41 vls eklendi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol