forest gump

crayator
hayatımda izlediğim en güzel filmlerden biridir.
ınsani hem duygulandıran hemde güldüren bir film.
tom hakns muhteşem bir oyunculuk sergilemiştir.
26 dalda altın portakal ve 17 dalda oscar almıştır.
hiç sıkılmadan izledim izlemeyenlere tavsiyemdir.
profesyonelogrenci
kültürel birikimi olmayanlar için güzel bir aşk filmi. biraz dunya tarihi bilenler için en sevdiği filmler listesine ilk üçten girecek film. bir şeyler öğrenmek isteyenler içinse tavsiye edilebilecek ilk film.


kahramanın başından geçen olaylar:

babasının kkk üyesi olması
elvis presley e meshur hareketini forrestın öğretmesi
ülkeyi bir uçtan bir uca koşması
siyahilerin eylemine müdahalesi
kennedy ile karşılaşması
vietnam savaşına katılması
üstün şeref madalyası alması
hippilerle savaş karşıtı eylemde konuşma yapması
çinle ilişkilerin sporla düzelmesine yardım etmesi
nixon ile görüşmesi
watergate olayına yardım etmesi
john lennonla konuşurken imagine şarkısı için ilham vermesi
carmen kasırgası
apple şirketine para yatırıp zengin olması

izleyeli çok oldu tam sırayı hatırlamıyorum vikipediden yazdım.



kahramanın zeka geriliği var. olayların içinde olup verdiği saf ve insani tepkiler var. biz şaşırıyoruz yok artık diyoruz çünkü normalde orada durması absürt bunu biliyoruz. yine de kurgu o kadar güzel ki kopukluk yaşamadan izleyebiliyoruz.
ayrıca her karakter için (okul müdürü,annesi, jenny, bubba, teğmen, biraz da olsa gördüğümüz yan karaklerler...) mantıklı hayat hikayeleri çizilmiş. her biri amerikanın farklı bir yüzünü gösteriyor. kurgusu on numara hikaye on numara.

bu da başarısının tescili olarak şurada dursun:

---vikipedi---
forrest gump, amerika birleşik devletleri'nde gösterime girdiği 6 temmuz 1994 tarihinde ciddi ölçüde övgü aldı ve paramount yapım'ın o sene başında viacom'a devrinden itibaren en yüksek başarıyı elde etti ve kuzey amerika'da gösterime girdiği yıl en yüksek hasılaya ulaşarak ciddi bir ticari başarıya ulaştı. film gösterimde kaldığı süre boyunca dünya genelinde 677 milyon dolar hasıla üretti. yine akademi ödüllerinde en iyi görüntü, robert zemeckis en iyi yönetmen, tom hanks en iyi aktör, en iyi uyarlanmış görüntü, en iyi film efektleri ve en iyi yönetmen dallarında ödül aldı. film aynı zamanda altın küre ödülü ve people's choice award ve genç aktör ödülleri gibi ödüller aldı veya bunlara aday gösterildi. filmin gösterime girişiyle birlikte, oyuncular ve betimlediği politik semboller hakkında pek çok yorum yapıldı. 1996 yılında, filmde bahsedilen bubba gump karides şirketi kuruldu ve dünya genelinde çeşitli şubeler açtı. ülke genelinde çekilen sahneler gerçek hayattaki kahramanların izlerini taşır. 2011 yılında kongre kütüphanesi, forrest gump'ın birleşik devletler ulusal film kayıtlarında korunması gereken kültürel, tarihi ve estetik bir film olarak seçti.
---vikipedi---
fjhyf
amerika tarihine dair bir sürü güzel göndermeler yapmış olsa da benim için forrest ile jenny'nin hikayesi oldu bu film. izleyenlerin bir kısmı jenny'den pek haz etmez ama bence ikisi birbirini güzel tamamlıyordu. jenny bir türlü forrest'ın yanında kalamadı film boyunca. zaten zihin engelli biriyle ömür boyu çift ilişkisi yaşama kararını en sevgi pıtırcığı olanlarımız bile zor verecektir. kızcağızı çok da suçlayamayız. bunun yanında, filmde jenny'nin forrest'la sürekli gel-gitler içeren ilişkisini açıklayan bir başka konu daha var. zihin engeli forrest'ın yetersizliğiydi ve ilişki kurma yetersizliği de bu işte jenny'nin payıydı. neden bu kız o hale gelmişti? çünkü kız çocukları babalarına aşık olurlar... karşılıksız çıkması gereken bir aşktır bu. kız evlat, aşkına karşılık bulamadığında kendini bulur. jenny ise bu aşkına (o çocuk aklıyla tasarlayamayacağı kadar büyük ölçüde) karşılık almış kızlardan. hatta sırf karşılık bulmak değil, o istemezken bile zorlanmış bir çocuk. böyle bir çocukluktan sonra artık sağlıklı ve istikrarlı ilişkiler kuramazdı o... kendi içinde beliren sevgiye düşman olur çünkü. babasına olan derin ve çocuksu sevgisinin sonucunda olan bütün o yanlış şeyleri de içten içe kendi suçu gibi görür. bir daha sevmek, sevgiye izin vermek isteyemez. kendini adayamaz... kendi sevgisini kirli bir şey olarak algılar ve ona sevgi teklifi ile gelen birini, ne kadar isterse istesin kabul edemez. en çok istediği şey olan sevgi aynı zamanda en çok kaçtığı şeye dönüşür. bu yüzden sevgi içermeyen ilişkilere sürüklenir.
jenny, forrest'a karşı hep içtendi. kendi içinde yaşayan acıyı ve bozukluğu seziyor ve forrest'ın saf sevgisine karşılık veremeyeceğini düşünüyordu. bu noktada forrest onun için babasının tacizinden önceki kendisi idi. saf bir sevgiyle babasına yaklaşan küçük kızın sevgisi. kendisini ise babası gibi bozuk olan ve sevgiyi yaşayamayacak birii olarak görüyordu. forrest'a bu yüzden karşılık veremedi. ona, bir zamanlar babasının kendisine yaşattığı acıyı yaşatmak istemediği için kaçtı.
benim içinse izlemeye doyamadığım çok sıcak ve duygulu bir film oldu forrest gump.
harveyspekter
yeri geldiğinde coşkulu yeri geldiğinde hüzünlü bir film. kenarda dursun bir daha izlerim dediğiniz bir kategori varsa oraya aday olan ve baş yapıtlar arasına girmeye hak kazanmış bir filmdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol