o çocuğun o alanda ne işi var

mesudiye
efendim dün kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılır adlı bir başlık açmış 2006 yılında bu sözü başbakanın kullandığını belirtmiş bu sözün ertesinde ise enes ata’nın polis ya da asker kurşunu ile daha altı yaşında hayata gözlerini yumduğunu anlatmıştım.

gelen tepkilere baktığımızda "o çocuğun o alanda ne iş var" cümlesi dikkate alınmaya gereken bir cümle kanaatimce.

batıdan bakıp doğuyu idrak etmenin zorluğunu biliyorum. ya da doğuya önyargılarla gelip bir an önce gitmenin yollarını ararken doğuyu anlamanın yine imkansız olduğunu düşünürüm.

hal böyle olunca "o çocuğun o alanda ne işi var?" sorusuna bir cevap vermenin gerekli olduğu aşikar.

insanların meydanları yaşlarına cinsiyetlerine bakmaksızın doldurmasının bize anlattığı yegane şey şu ki; insanlar bir bütün olarak haklarının peşindeler. nedir bu haklar ki bir çocuğu bile meydanlara topluyor.

eşit, özgür bireyler olmayı sağlayacak haklar. anadilde eğitimden kendisiyle ilgili kendisi vermeye kadar aklınıza gelecek her şeyi düşünebilirsiniz.

o yüzden onun orada ne işi var bunun şurada ne işi var demek yerine sahip olduklarınızı düşünün ve aynı ülkede beraber yaşadığınız farklı unsurların farklılıkların köreltilmesi adına nelerden mahrum olduğunu idrak edin derim.

ayrıca "o çocuğun o alanda ne işi var" diyerek bir çocuğun ölümünü ne kadar küçümsediğinizin farkına varın.

hadi enes ata’yı böyle geçiştirdiniz. mizgin özbek, rozerin aksu, uğur kaymaz için ne söyleyeceksiniz?

o alanda olmayan köyünde odun toplayan lice’li ceylan önkol için ne diyeceksiniz. ne işi var odunla kömür mü yaksaydı diyeceksiniz.

yani diyeceğim o ki öyle ne işi var soruları sorarak olaya eleştirel baktığınızı zannederken duyarsızlaşmayın. bir çocuğun ölümü sebep ne olursa olsun sizin vicdanınızı harekete geçiremiyorsa kusura bakmayın ama tüküreyim ben o vicdana.
independence
oncelikle bu tarti$malari sozluk adina iyi niyetli tarti$malar olarak gormedigimi belirtmek isterim, zira her gun ayni konulardan ote yazacak bir $ey bulamamak garip.

dun 6 ya$inda bir cocugun bir alanda bir kur$unun isabet etmesi sonucunda hayatini kaybettiginden bahsedilmi$ti ve dogal olarak o cocugun o alanda ne i$i var sorusu gundeme gelmi$ti.

$imdi goruyorum ki cevap $u $ekilde verilmi$;

+ cunku insanlar bir butun olarak e$itlik haklarinin, anadilde egitim haklarinin, o haklarinin bu haklarinin pe$indeler.

yahu bir $ey konu$alim tarti$alim ama muattabimizi da biraz ciddiye alalim, o $ekilde tarti$alim tarti$acaksak.

6 ya$inda bir cocuktan bahsediyoruz, ne hakki ne ozgurlugu ne e$itligi?

o daha okul ya$ina bile gelmemi$ bir cocuk. top oynayacak, ustunu ba$ini kirletecek, yere du$up dizini kanatacak ama o kadar onun eglencesi olacak ölümü degil. kimse o cocugu o alana getiren bireylerin amaclarindan zihniyetlerinden bahsetmiyor, herkes cocugun olumu uzerinden rant saglamaya cali$iyor. yahu her cocugun ölümü acidir, kahredicidir bunu irdelemeye gerek yok ki. neden cocuga "bir kürt cocugu" olarak bakiliyor. cocugun milliyeti dini irki mezhebi mi olur? olur da kendisi icin olur, bir cocuga bakan birisi o cocugun irkini dinini falan du$unuyorsa zaten bakanda bir sorun vardir. cocuk o ya, sadece ba$i ok$anacak bir cocuk, miting alanlarinda gezdirilmesi gereken bir varlik degil, cocuk parklarinda gezdirilmesi gereken bir varlik.

eger bolgede cocuk parklarinda bile gosteriler yapiliyorsa bunu biraz da siz sorgulayin "noluyor bu kadar da ya?" diye.

son olarak da ceylan önkol icin ne diyeceksiniz denmi$, biz diyecegimizi demi$iz aslinda;

#880743

illa birileri bir $ey diyecekse sira bizde degil.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol