erkek kendisiyle kadın sahip olduğuyla övünür

epikuros
az önce, on ikiye çeyrek kala, afedersin götümden uydurmaya çalıştığım bir özlü sözdür.

bu durum, içinde bulunduğumuz kuşağa yüzde yüz hitab etmese de günümüze kadar hüküm sürmüş genelgeçer bir kanıdır.

misal: kadın için, eşinin iş, mevki, zeka... ne bileyim sosyal pozisyonunun... kendisinden altta olması pek kabul edilebilir bir durum değildir. eşinin parasının pulunun çok olması, malı mülkü, zekası, kariyeri kadın için bir övünç kaynağıdır.

erkek için ise, -en azından içinde yer aldığımız toplumda- durum farklıdır. iyi bir iş, mevki ve zeka... kavramlarından sahip olan bir kadınla beraber olmak, çoğu zaman erkek için utanç kaynağıdır. malı mülkü olan birine vardıysa "içgüveysi", paralı biri bulduysa "jigolo", yaşı ilerlemiş ama eli açık birinin kolundaysa "yağlı kapının tokmağı", zeki ve kariyerli bir ’business women` ise yanındaki, erkek otomatikmen aptaldır. ortada hiç de övünülecek bir durum yoktur yani.

kadın açısından bakınca, eşinin işsiz olması anında erkeği "hazıryiyici" addedecek türlü dedikoduların membağı yaparken: erkek açısından baktığında, eşinin işsiz olmasının, kadını en fazla ev hanımı konumuna soktuğunu görürsün. `totoloji` yaptığımın farkındayım. bilinen şeyler bunlar, fakat sıkıştırıp ağzından laf almaya çalıştığım günümüz kadınları/kızları bu başlıktaki önermeyi itiraf etmek istemese de yahut itiraf edebilen tek tük istisnalar çıkmış olsa da genel kanı budur erenler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol