iktisadi kalkinma vakfı

igor
iktisadi kalkınma vakfı (ikv), avrupa birliği (ab) ve türkiye-ab ilişkilerindeki gelişmeler hakkında türk iş dünyası ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 1965 yılında istanbul ticaret odası ve istanbul sanayi odası’nın ortak girişimiyle kurulmuştur. kuruluşundan bu yana düzenlediği seminerler, konferanslar, paneller; yayımladığı araştırmalar; yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri; yerli ve yabancı kuruluşlarla sürdürdüğü yakın işbirliği ile ikv, ülkemizde olduğu kadar ab nezdinde de ab ve türkiye-ab ilişkileri konularında saygın ve etkili bir ihtisas kuruluşu haline gelmiştir.

ikv, türkiye-ab ilişkilerindeki gelişmelere paralel olarak zaman içerisinde faaliyet alanını genişletmiş, mütevelli kurum ve vakıf destekçilerinin sayısını artırmıştır. aralık 1999 tarihinde helsinki’de düzenlenen zirve toplantısı’nda türkiye’nin ab üyeliğine aday bir ülke olduğunun teyidi ile birlikte ikv, faaliyetlerini üyelik sürecinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yoğunlaştırmış; türk iş dünyasının temsilci kuruluşlarından aldığı destekle, türkiye-ab ilişkileri ile ilgili konularda özel sektörün ab ve kamu ile ilişkilerindeki koordinasyon görevini de üstlenmiştir.

17 aralık 2004 tarihinde 25 ab üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının türkiye ile 3 ekim 2005 tarihinde katılım müzakerelerinin açılması kararını almasıyla cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olan ab üyeliği yolunda önemli bir aşama katedilmiş; ülkemiz yeni ve zorlu bir sürece girmiştir.

bu önemli süreçte, ikv’nin çalışmaları başta müzakere sürecine hazırlık olmak üzere avrupa birliği ve türkiye-ab ilişkilerinin gündemini oluşturan konular çerçevesinde kamuoyunu bilgilendirmeye, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının sürece en aktif şekilde katılımını sağlamaya ve dış tanıtıma odaklanmaktadır.

türkiye’nin avrupa birliği üyeliği toplumsal bir projedir. bu projenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarından üniversiteler ve medya temsilcilerine kadar toplumun tüm kesimlerine görev düşmektedir. kuruluşundan bu yana, hiçbir konjonktürel dalgalanmadan etkilenmeden ab üyeliği hedefi doğrultusundaki faaliyetlerini kararlılıkla ve aralıksız sürdüren ikv aynı kararlılık ve gayretle araştırma, bilgilendirme, tanıtım, eğitim ve koordinasyon çalışmalarını sürdürmeye ve üyelik sürecinin hızlandırılması ve hedefe bir an önce ulaşılmasına aktif bir şekilde destek vermeye devam edecektir.

hedefler;

türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak;
türkiye’nin diğer ülkelerle, ekonomik gruplaşmalarla ve özellikle avrupa birliği ile olan ilişkilerini geliştirmek için gerekli çalışmaları yapmak;
türk kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla seminerler, konferanslar, paneller ve benzeri toplantılar düzenlemek; ikv’nin hazırladığı veya uzman kuruluşlara hazırlattığı çalışmaları yayınlamak;
yurtiçinde ve yurtdışında iş dünyası içerisindeki işbirliği ve eşgüdümü sağlamak;
ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği ve bilgi alışverişi sağlayarak türkiye-ab ilişkilerine ilişkin temel görüşleri oluşturmak;
ab’deki gelişmeleri sürekli takip etmek, bunların türkiye’ye etkilerini araştırıp değerlendirerek kamuoyunu bilgilendirmek;
yurtdışında türkiye’nin tanıtımını yapmak.
faaliyetler;

ab ve türkiye-ab ilişkileri konularında başta türk özel sektörü ve iş dünyası olmak üzere kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik seminerler, konferanslar, paneller düzenlemek;
kapsamlı araştırmalar ve yayınlar hazırlamak;
türkiye-ab bütünleşme sürecine katkıda bulunacak projeleri gerçekleştirmek;
çeşitli yerli ve yabancı kişi ve kuruluşlarla yakın işbirliği ile ab nezdinde türkiye’nin; türk özel sektörü ve kamuoyu nezdinde de ab’nin tanıtım görevini yürütmek.
araştırma-yayın ab ve türkiye-ab ilişkilerinin tüm alanlarında güncel konularda araştırmalar yapan ikv’nin kuruluşundan bu yana yayınladığı araştırma sayısı 550’e yaklaşmıştır. çeşitli ab politikaları, bu politikaların türkiye üzerindeki etkileri ve ülkemizin uyum durumu, gümrük birliği ve türkiye-ab ortaklık ilişkisinin diğer yönleri ile ilgili konularda gerçekleştirilen araştırmalarımız arasında son dönemde yayımlanmış olanlardan bazıları şu şekildedir: “ab müktesebatı ve türkiye’nin uyumu dizisi, “ab ve türkiye-ab ilişkileri temel kavramlar rehberi”, “ab tam üyeliğinin türkiye vatandaşlarına sağlayacağı faydalar”, “15 soruda 15 ab politikası”, “ab ve türkiye-ab ilişkileri hakkında doğru bilinen yanlışlar”, “gümrük birliği’nin türkiye ekonomisi’ne etkileri”, “türkiye’ye yönelik avrupa birliği fonları ve kullanım şekilleri”, “türkiye’nin katıldığı avrupa topluluğu programları”, “avrupa birliği ile katılım müzakereleri rehberi”, “kopenhag ekonomik kriterleri ve türkiye”. bu yayınların yanı sıra:
bülten: 1994 yılından bu yana on beş günde bir yayımlanmakta olan ikv bülteni, türkiye-ab ilişkileri ve ab’nin gündemini oluşturan önemli konular hakkında özel sektör ile kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.
e-bülten: 2005 yılı itibariyle on beş günlük ikv bülteninin yanı sıra haftalık bir elektronik bülten yayımlanmaya başlanmıştır. e-bülten her hafta, ikv veri tabanında yer alan 8000 abonenin e-posta adreslerine gönderilmektedir.
almanak: 2003 yılından itibaren bir yıl boyunca ab’de ve türkiye-ab ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri içeren, kronolojik bir yöntemle hazırlanan ve görsel malzemelerle desteklenen bir almanak her yıl sonunda yayımlanmaktadır.

projeler:

firmalar-arası işbirliklerini geliştirmeye yönelik projeler ikv ab komisyonu desteği ve işbirliği ile, ticari, teknik, mali, ar-ge gibi birçok alanda kobi’ler arası işbirliği olanakları geliştirmeye yönelik çeşitli programların türkiye temsilciliğini üstlenmiştir (europartenariat, europartner, medpartenariat, enterprise, business partnerships, vb.) ikv, söz konusu programlarda 80 ülke içinde 5 yıl ard arda en başarılı “ulusal temsilci” seçilen tek kurumdur.

eğitim ve bilgilendirme projeleri ikv, ab ile bütünleşmeyi tüm toplumun bilinçli katkısı ve desteğini gerektiren toplumsal bir proje olarak algılamaktadır. bu çerçevede, ab konularındaki bilgi ve birikim eksikliği giderilerek toplumun süreçle daha fazla bütünleşmesi ve desteğinin artırılması amacıyla iş dünyası da dahil toplumun tüm kesimine yönelik eğitim ve bilgilendirme projelerine ağırlık verilmiştir. “katılım öncesi süreçte türkiye-ab seminerleri” ve “ab müktesebatının uygulanmasının türk iş dünyasına etkileri” bu çerçevede gerçekleştirilen en son projeler arasında yer almaktadır.

seminer, konferans ve paneller ikv, ab ve türkiye-ab ilişkileri gündemindeki konularda türkiye ve ab’den uzman ve yetkililerin katılımları ile türkiye ve çeşitli ab ülkelerinde kamuoyunu bilgilendirici seminer, konferans ve paneller düzenlemektedir.

temel görüş ve önerilerin geliştirilmesi ikv, ab ve türkiye-ab ilişkileri konularındaki gelişmeleri izleyerek, türk özel sektörü adına çeşitli görüş ve öneriler geliştirmektedir. ikv bu görüşlerin oluşturulmasında kamu ve özel sektörle sürekli diyalog ve bilgi alışverişi içerisinde hareket etmektedir. ikv, özellikle adaylık sürecinde hazırladığı ve hükümet’e sunduğu raporlar ve strateji önerileriyle süreç boyunca öncü bir rol üstlenmekte; tbmm’nin ab ve dış ilişkiler komisyonları başta olmak üzere çeşitli komisyonlarına, bakanlıkların üst düzey yetkililerine brifingler sunmakta; kamu kuruluşlarınca oluşturulan ihtisas kuruluşlarında yer almakta; gbok toplantılarında özel sektörün görüşlerini yansıtmaktadır.

koordinasyon, tanıtım ve lobi faaliyetleri

ikv brüksel ofisi aracılığıyla başta ab kurumları ve üye ülkelerin temsilcilikleri nezdinde olmak üzere, kapsamlı tanıtım faaliyetlerinde bulunmaktadır.

ab komisyonu ve avrupa parlamentosu’nun yanı sıra stk’lara, yabancı medya temsilcilerine türkiye’nin ab uyum sürecindeki çalışmalarını içeren düzenli bilgi akışını sağlamakta, üye ülkelerde düzenlenen toplantılara destek vermekte, konuşmacı olarak katılmakta, ab kurumları ve üye ülkelerin yetkilileri ile medya mensuplarını türkiye’ye davet ederek lobi çalışmaları yapmaktadır.

ikv, türk iş dünyasının temsilcisi kuruluşlardan aldığı destekle ab konularında, ab kurumları ve kamu kesimi ile ilişkilerde koordinasyon görevini üstlenmiştir. ikv bu çerçevede, başta, farklı kesimleri temsil eden 250 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla ikv koordinasyonunda oluşturulan “türkiye platformu” üyeleri olmak üzere, ilgili kesimlerin katkılarıyla çok yönlü iletişim, tanıtım ve lobi kampanyaları yürütmektedir.

ikv üyesi olduğu; ab vatandaşlarını türkiye ve türkiye’nin üyeliğinin getirileri konusunda bilgilendirmek amaçlı bir ortak girişim olan ve dışişleri bakanlığı, avrupa birliği genel sekreterliği, türkiye odalar ve borsalar birliği, tüsiad ve ikv’den oluşan abig’in (avrupa birliği iletişim grubu) çalışmalarında aktif olarak yer almaktadır.

emanetçi kütüphane ikv kütüphanesi, türkiye’deki en eski ab kütüphanesi ve ab’nin ülkemizdeki tek emanetçi kütüphanesidir. ikv’nin yayımladığı araştırmaların yanı sıra, ab, oecd, birleşmiş milletler, dtö, unido, imf, efta gibi uluslararası kuruluşlar ve dpt, die, dtm gibi çeşitli kamu kuruluşları, odalar, ve ilgili diğer kuruluşların ab konularındaki çalışmaları ile istatistik ve periyodik yayınlar kütüphane bünyesinde yer almaktadır.

kaynak:http://www.ikv.org.tr/ikv.php

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol