alternatif dış ticaret teorileri

lady rosenred
karşılaştırmalı üstünlükler, heckscher-ohlin gibi klasik dış ticaret teorileri, faktör zenginlikleri birbirinden farklı iki ülkenin dış ticaretini açıklamaktadır.ülkelerden biri emek-yoğun üretilen malların ihracatçısı iken, diğeri sermaye-yoğun malların ihracatçısı durumundadır.kısaca, klasik dış ticaret teorileri endüstriler arası ticareti açıklamaktadır.bu bakımdan klasik dış ticaret teorilerinin gelişmiş bir ülke ile az gelişmiş bir üke arasındaki ticareti açıkladığını söyleyebiliriz.ancak dünya dış ticaret hacmi içinde bu tür ticaretin payı düşüktür. dünya ticareti genellikle gelişmiş ülkeler arasında ve özellikle aralarında dış ticaret kısıtlaması olmayan ülkeler arasında yapılmaktadır. yani endüstri içi ticaret daha fazla yapılmaktadır.

dış ticaretin bu ve buna benzer yönlerini açıklamak için de pekçok uluslararası iktisat teorisi ortaya atılmıştır.bunlara yeni teoriler de denilmektedir.

sözün özü; klasik dış ticaret teorileri endüstriler arası ticareti açıklarken, alternatif dış ticaret teorileri endüstri içi ticareti açıklamaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol