cumhuriyet üniversitesi makina mühendisliği

sitare
1984 yılında kurulan makine mühendisliği bölümü 1985-1986 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenci ile öğretime başlamıştır. bölümün amacı, öğrencilere teknolojik gelişmelere uygun olarak makine mühendisliğine ait temel bilgileri, genel model ve yöntemleri, mühendislik kültürünü vererek onların bu meslek dalında yetişmelerini sağlamaktır.
makine mühendisliği bölümünde, şu anda ikisi azerbeycan’lı olmak üzere 5 doçent, 6 yardımcı doçent ve 8 araştırma görevlisi, 1 öğretim görevlisi ile toplam 20 öğretim elemanı bulunmaktadır. bölümün halen 552 öğrencisi vardır. bölümümüz ilk mezunlarını 1988-1989 eğitim-öğretim yılında vermiştir. bölüm, konstrüksiyon ve imalat, termodinamik, enerji, makine teorisi ve dinamiği, mekanik anabilim dallarından oluşmuştur.
bölümün eğitim felsefesi, günümüz teknolojik gelişimlerine cevap verebilecek, temel bilgilere sahip, sadece analiz değil sentez de yapabilen, araştırma becerisine sahip mühendisler yetiştirmektir. bu çerçevede bölüm eğitim programı tekrar gözden geçirilerek değiştirilmiştir. uzmanlaşma dalları içeren yeni ders planları 2006-2007 eğitim-öğretim yılından başlayarak uygulamaya konulmuştur. uzmanlaşma dalı olarak zorunlu seçmeli üç kol belirlenmiş olup son sınıfta öğrenciler bu kollardan birini seçmek durumundadır. bu kollar termo-enerji, tasarım-imalat ve makina teorisidir.
hızla değişen dünyamızda, bilgisayar, mikroişlemci ve robotların oynadığı rol gittikçe artmaktadır. bu nedenle günümüzde makine mühendisliği geçmişe göre daha geniş bir uygulama alanına hitap etmektedir. bölümümüzde mezunlarımızın gelişen teknolojiye ayak uydurabilmesi, mekanik, isı transferi, akışkanlar mekaniği gibi konularda öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri için öğrenci bilgisayar laboratuarı ve ayrıca ansys ve fluent paket programı bulunan bilgisayarlarla donatılmış bir araştırma laboratuarı kurulmuştur.
sitare
cumhuriyet üniversitesinin başbelası olan bölümlerindendir. zavallı öğrencilerin saçlarıyla girip saçsız olarak mezun oldukları, geçerken bile uğranılmaması gereken, profesorü olmayan ama kendini profesor sanan asistanlarla dolu, askeriye düzeninden bile daha sıkı kuralları olan 4 yılda bitirmek için ya çok sağlam torpilinin olduğu yada milka ineği gibi çalışmak zorunda olduğun bölüm. eğer dilin çok kahverengi olursa da bir çok dersten haybeye geçebileceğin ama ders çalışmadan asla mezun olamayacağın bölümdür. ne olursa olsun torpilin işlemediği, yalakalığın yetmedi hocalarda mevcuttur ve onlar senin diğer hocalara yaptığın yalakalığı görüp kızabilirler.
bir insanın başına gelebilecek en kötü şey kazara burayı kazanmasıdır. kazıktır ve o kazık mutlaka bir yerlerinize girecektir. siz üçüncü sınıfa geldiğinizde okulunuz çoktan altı olmuş olacaktır.(bu arada bütünleme geldiği için bölüm biraz kolaylaşmıştır.) şemsettin çimeni tanımadan ve ondan kaynak tekniği, döküm tekniği ve takım tezgahları derslerini vermek için kıçınızı yırtmadan mezun olamazsınız.
bölüm öğrencileri arasındaki jargona göre;
1-6 sınıflara: makina çömez
6-9 sınıflara: makina forever
9-11 sınıflara: makina eternal
11 ve yukarısına da makina farewell denmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol