davranışçılık

angelus
birinci dünya savaşı sıralarında bir grup amerikan psikoloğun, yapısalcılığa ve işlevselciliğe karşı çıkmaları ve bilincin iç gözlem yöntemi ile incelenmesine kuşku ile bakmaları sonucu ortaya çıkan, bilinç hallerinin değil, davranışların, gözlenebilir durumların incelenmesi gerekliliğini savunan psikoloji kuramı akımıdır.

psikolojinin bilim haline gelebilmesi için gözlenebilir, ölçülebilir fenomenlerin doğa bilimlerinde kullanılan objektif ve bilimsel yöntemlerle incelenmesi gerekir. gerek yapısalcıların, gerekse işlevselcilerin kullandıkları iç gözlem yönteminin kullanılması bilime aykırıdır.

davranışçıların önde gelen temsilcileri watson, pavlov ve dashil’dir. bunlar bilinç kavramını bir yana bırakıp davranışları incelemişlerdir. davranışçılara uyaran (stimulus)-tepki (response) psikologları da denir. davranışçılara göre objektif tekniklerle gözlenebilen sadece çevresel uyarıcılara, insanların bu uyaranlara karşılık gösterdikleri tepkilerdir. davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. örneğin pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol