islam bir din değildir

oteki
(bkz: aliya izzetbegoviç)in sözüdür. zira eğer hırıstiyanlık ve yahudilik gibi kavramlarla aynı sınıflama altına girecekse islamın bir din olamayacağı zira hiç bir zaman diliminde gerçek islamın engizisyon mahkemeleri olmadığını, hiç bir zaman belli bir zümre üzerinde nasyonalist bir yaklaşımda bulunmadığı zikredilmiştir.
camurhan
aaliya izzetbegovic’e istinaden verilmis ünlü bir söz. bu cümlenin kendisinin hangi konusmasinda, yeraldigi belirtilmediginden aslinda pek bir yoruma girilemez. yine de cümleye odaklanilirsa kel alaka bir durum ortaya cikar.
islam bütün olarak bir dindir. islam peygamberi muhammed kuran’da yazildigi üzere aciklamistir. dinin esaslari, kendine ait hukuku, yasayis bicimi, ekonomik sistemi muhammed ayni zamanda devlet baskani oldugu üzere belirlenmistir. bütün bu belirlemelere ragmen muhammed’in cikis noktasi allah’in bildirimlerini halka islam dini araciligiyla yaymak olmustur.
bu yayilis sekli muhammed zamaninda itibaren savaslar araciligiyla yani ülkelerin kilicla ve kan dökerek zaptedilmesiyle elde edilmistir.
hristiyanliktaki gibi bir kilisesi olmasa bile islam cografyasi (siyasi erke sahip) halifeler üzerinden yönetilmistir.
islam’in kendisinin belli bir ulusa dayanmamasi ise o zamanlar ulus kavraminin olmamasiyla alakalidir. cünkü muhammed’in kendisi kabilelerin, boylarin hakim oldugu bir dönemde yasamisti. bilindigi üzere ulus kavrami gercek manada fransiz devrimi’nden itibaren kilisenin gücünü kaybedip merkezi otoritelerin krallar ve güclü presler üzerinde yogunlasmasiyla avrupa’da ortaya atilmistir. velhasil kelam ol(una)mayan ve kendi icerisinde tutarli, olumlu kosullari barindirmayan bir ortamda islam mantikli olarak din kardesligi esasina dayali ümmete sirtini vermistir. nitekim avrupa’nin kendi dininden olan cografyasinin türklerin ve araplarin isgallerine karsi papalarin kiskirtici bicimiyle savunmasi bush’un bir konusmasinda agzindan kacirdigi gibi olan hacli savaslarina yol acmistir.
islam, dogdugu andan itibaren yayilmaci bir ögreti olarak herseyiyle manevi güc olan dine yani allah’in emirlerini diger kitlelere saldirgan bir sekilde dikte edebilmistir. bunu ise tekrarlayaraktan zikredildigi üzere muhammed’in temellerini atmis oldugu islam dini üzerinden gerekcelendirmistir.

(bkz: kavram kargasasi)
independence
italya'nin asiri sag partisi lega nord'un lideri matteo salvini zirvasi.

kendisine gore islam bir din degildir ve muslumanlarin kontrolsuz göçü avrupa icin buyuk bir risktir. islam'in neden din olmadigina gelince, islam cok gerilikci geliyormus paşama. ayni kisi daha once de islam'i yasadisi olarak nitelendirmisti.
herkonudafikrimvar
islam bir dindir ama 1500 yıldır yaşananlar gösteriyor ki olmasaymış dünyanın refah ve gelişmişlik düzeyi çok daha yüksek olurmuş. (bkz: hadiitirafet)
hatta allah insanları sevseydi islam'ı bize göndermezdi, islam'sız bir dünya çok daha iyi olmaz mıydı (bkz: doğrusöyle)
son olarak : gerçek islam bu değil. :)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol