albrecht dürer

zehnterdorf
1471-1528 yılları arasında yaşamış alman asıllı dahi ressamdır. kendisine “kuzeyin loenardosu” da denir. rönesans devrinin en parlak ressamlarındandır. tahta gravürleri ve resimlerinde kullandığı teknikler nedeniyle eserleri harika olarak adlandırılır. albrecht dürer insan vücudunun oranları üzerinde çalışmıştır. resimlerinde her zaman sayıları da kullanmıştır. tutkulu olduğu perspektif konusunda kendisini geliştirmek için italya’ya gittiği söylenir. onun incilden yaptığı alıntılarla yarattığı eserlerini dönemin sanat yorumcuları çok başarılı bulurlar. genellikle resimlerinde gizli objeler ve mesajlar kullandığı söylenir.

http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/durer/

son dönemlerde “praying hands” isimli bir resim ve çok çocuklu bir ailenin hikayesi nette dolaşmaktaydı. bu hikayeye göre albrecht 18 çocuklu fakir ama sanata saygılı bir ailenin üyesiydi. ve hikayenin herkesin bildiği gibi acıklı bir devamı var. bazı insanara göre ise albrecht zengin kuyumcu bir ailenin üyesiydi. ve maddi zorluk çekmedi.
independence
alman asıllı ressam rönesansın en büyük temsilcilerinden olup taş baskı ve gravurleri ile dikkat çekmiştir.


babası macaristan’dan nürnberg’e yerleşen kuyumcu albrech dürer, annesi barbara holper olan sanatçı nürnberg’de 1471 yılında doğdu.
dürer bir süre babasının dükkanında çizim işlerinde çalıştı. daha sonra nürnbergli ressam michael wolgemut’un atölyesinde resim dersleri aldı.

1490’da ilk yağlıboyası olan babasının portresini tamamladı. 1492 yılında basel’de tahta baskı atölyesinde çalıştı.

terence’nin komedilerini, chavalier de la tour landry’nin genç bir kızın eğitimini konu alan yapıtını resimledi.

1494’de doğduğu kentte mızmız bir kadınla olan agnes frey’le evlendi. ilkin tiziano ve giorglone ile tanıştı venedik’de daha sonra hollanda olmak üzere birçok şehre geziler yaptı.

ikinci kez gittiği italya’da iki yıl kaldı ve orada grovanni bellini ile tanıştı. dönüşünde matematik, geometri, latince ve edebiyat gibi konularda bilgisin, çoğalttı.

1512’de imparator maximilian’a saray ressamı olarak atandı. çeşitli dekorasyon uygulamaları yapan dürer’in saray ressamlığı v.karl’ın döneminde de sürdü.

1513-1514 yıllarında bakır oymabaskılarının en ünlüleri olan “şövalye, ölüm ve şeytan”, “aziz hieronymus çalışma odasında” ve “melankoli i”i yarattı.

1515 yılında ünlü yüksek rönesans ressamı raffaello ile dürer çalışmalarını birbirlerine göndermeye başladı.

1520 temmuzunda eşiyle birlikte felemenk’te geziye çıktı. alman sanatının önde gelen isimlerinden matthias grünewald’a bazı oyma baskılarını armağan etti.

felemenk resim okulunun ustalarıyla tanıştı. 1521 yılında ziyaret ettiği brugge ve gent’de 15.yüzyılın flaman ustalarının yapıtlarını gördü.

aynı yılın temmuz ayı eşiyle birlikte nürnberg’e döndü. sağlığı da bozulmaya başlayan sanatçı son senelerini kuramsal ve bilimsel yazılarla kitap resimlerine ayırdı.

nürnberg’de 1528’de ölen ünlü sanatçı yuhanna mezarlığına gömüldü

önemli yapıtları: on bir hristiyanın katledilmesi, dört büyücü, doktor rüyası, bir kadını taşıyan deniz canavarı, babil’in büyük fahişesi, adem ile havva, müneccim kralların, tapınması, genç isa doktorlar arasında, gül çelenkler şenliği, kutsal üçlünün tapınması.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol