cay demlemek

ithilquessir
cay yapraklarindan olusan harmani caydanligin ust kismina sicak su ile birlikte , salt sicak suyu ise caydanligin alt kismina koyduktan sonra, bir sure bekleyerek gerceklestirilen islem.

nedense gunumuzde cay demlemenin cay kadar, caydanlik kadar gerekli bir parcasi ise siktirip gitmek’tir. siktirecek biri ve akebinde gidilecek bir yer olmadan demlenecek cayin tad vermemesi cernobil faciasina baglanmaktadir.
goetica
sabahın kör saatlerinde yapılmak durumunda kalındığında nefret edilebilecek turden bir eylemdir,onun yerine u$engeçlikten po$et çay tercih edilir çoğu zaman lakin demleme çayın yerini tutamaz asla.

(bkz: po$et çay)
karall
simdi cay demlemek bir sanattir arkadaslar bu iyi bellene...
ilk önce kullandiginiz su gercekten temiz ve guzel bir su olmali, kirecsizi dogali en babasindan makbuldur.
öyle musluktan sicak suyu doldur iki dakikada kaynasin ne idügü belirsiz suyla olmaz bu is. cay demliyosun kardesim keyif isi bu ihtiyactan cay icen mi var? aranizda varsa bisey diyemem ona zaten. neyse velhasili kelam yukarida bahsettigim temiz dogal ve soguk olan suyumuzu aliriz güzelce kaynatiriz suyu ibre yüze vurunca
al asagi ederiz demligi ve keyfe göre cay ekleriz demligin üst kismina. yapilmasi gereken bir diger önemli hususta demlige bosaltilan caya suyu sadece bir noktada dökmek bahce sular gibi degil,sadece bir noktaya!

- nasil dökecekmissiniz suyu ?
- sadece bir noktayaaaaa...
- kardesim sanat bu dedik ya allah allah.

evet nerede kalmistik haa suyu yavasca cayin uzerinde bir noktaya döktügümüzde diledigimiz kadar azalan suyu telafi ederiz kisik ateste tekrar kaynayip bir on dakika daha gecene kadar bekleriz sonra cayimiz icmeye hazir isteyene kupa isteyene ince belli bardak tabi makbulu ince bellidir.

haa unutmadan eger cayin üzerine dökecegimiz suyumuz gercekten güzelse dagdan kirdan bayirdan aldiginiz su ise dogal su ise

-nasil su ise ?
-dogaaaalll
-hahhh afferim

caya bir noktaya dökecegimiz su soguk da olabilir! sayet suguk ise suyumuuz, cay kolay kolay bayatlamaz. sabah demlerseniz aksama da icersiniz dolaba koymak sartiyla tabi ögrenciyseniz pratiklik kazandirir.
dileyen demligin üst kismina karanfil de koyabilir.

simdi demlediniz cayi o simdi kuru kuru da icilmez cayin sekeri muhabbettir arkadaslar!

- neymis cayin sekeri?
- muhabbeeeet

bide üzerine yakarsiniz cigaranizi karsilikli efendim hatta bunu gec ne öyle ne idügü belirsiz sigaraymis o eskiden vardi... robot olmayin biraz dogal olun yahu kardesim aliyosunuz iciyosunuz o gazete kagidindan yapilmis sigaralari sonrada cay sigara keyfi yapiyorum diyosunuz peh peh peh ...
karrrdeslerim sarma tütün icin! bilimum türkiyemin miss gibi dogal tütünleri iyidir ama gidipte eminönünden yarisi talas tütün almayin alipta icmeyin icipte ben tütün ictim demeyin tamam mi ?
veya büyük sehirlerde yasayanlar icin bir alternatif drum icin güzeldir iyidir kalitelidir koyu mavi paketi makbuldur...

tütünü sardiginiz kagitta ince olsun öyle gazete kagidi gibi olanlarindan degil! heryerde bulunan o arabistan membagli olan kagitlar pek iyi degildir ama is görür. imkani olana ocb premium öneririm cok kaliteldir sarmasi zordur cok fazla söner ama sapina kadar dogaldir kagit tadi gelmez cigerinize tütün icerisniz bu kagitla hah neyse konusturmayin beni yaa zaten konuyu dagittik neyse simdi sarma tütün muhabbet ve guzel demlenmis cay...

baslar muhabbet iste o zaman. o zaman keyif yaparsiniz. ya da evinizde nargile varsa, benim gibi ehli keyfseniz kardesim biraz daha ugrasin nargie yapin. aman halilara köz möz düsürmeyin yakmayin ortaligi hadi bakalim göreyim sizi. sonra kirin muhabbetin belini. öyle futbol alisveris boktan püsürden konusupta asabini bozmayin adamin. insandan konusun kültürden konusun tarihten konusun siyasetten konusun felsefeden konusun haa öyle adam olun.

hadi ders bu kadar simdi gidin bi cay koyun...

pipisik
çay demleme tariflerinde geniş zaman kullanmak, bunu katı kurallar çerçevesinde anlatmak doğru değil. herkesin bir tat anlayışı, her yörenin kendine has demleme usülleri oluyor ve evden eve, kahveden kahveye, çay ocağından çay ocağına bile değişiyor.

bilinir, demlenirken çayın kendi kendine çökmesine izin vermek, ortak bir görüş olmasının yanında iyi çay içmenin de en önemli unsuru. adı üstünde: demlenecek. benim de ocakçılık yaptığım zamanlardan kalma öğrendiğim bir yöntem var meselâ. çay bulunan hazneye (demlik/nispeten küçük olan/yukarıdaki) kaynar suyu koyarken, genellikle altta kalan çay dağılır. içerken de bu dağınıklık, tat olarak pek doygunluk hissi vermez. çiğlik ile o karışmışlık tada da yansır. daha fazla su tadı alınır. sevimli bir yolu var bunu önlemenin; kaynamış suyu demliğin su boşaltılan yerinden, ağzından ve yavaş yavaş dökerseniz hem çayın bütünlüğünü korumuş olur, kendi kendine çökmesine izin verirsiniz hem de çok ama çok lezzetli bir çay içmiş olursunuz.

küçücük bir not daha;

çayın çökmesinden hemen sonra, demlikten demlik kapağına dökülecek bir miktar çayla çayın olup olmadığını rengine bakarak anlayabilirsiniz. bunun yanında, o aldığınız çayı tekrar geriye dökerek, şaşırtma yoluyla çayınızın daha da iyi kıvama gelmesini sağlarsınız.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol