paganizm

angelus
latince "pagasus" kelimesinden gelen ve resmi roma devlet dini inaninsinin disinda kalan dinleri tanimlamak icin belirtilen, kelime anlami olaral "kaba, koylu" manasina gelen, hristiyanlik doneminde katolik klisesinin dogmalarini ve otoritesini kabul etmeyen topluluklar icin adledilen, gunumuzde pagan olarak, cok tanrili dinleri betimlemek icin kullanilan, astru,huna,saman koklu uygulamalar,senteria gibi bir cok kola ayrilan terim.
lintu northenlight
çok tanrılı olan paganların tabiatın her şekli için bir tanrı veya tanrıçası vardı. orman tanrısı, deniz tanrısı gök tanrısı, gibi çeşitli tanrıları vardı ve bunlarla alakalı bir şey yapacakları zaman onlara ibadet edip hediyeler verirlerdi. bunun yanında paganlar hıristiyanlar gibi cennet ve cehenneme ve tekrar doğuş(reencarnation)’ a inanırlardı.(bkz: www.evreninsirlari.com)
nerobianco
paganizm, (zaman zaman türkçe putperestlik sözcüğü de geniş bir şekilde aynı anlamda kullanılır fakat paganizm ve putperestlik farklı anlamları içerir) akide (yani dini esas) anlamında monoteizmden uzak olan ve çok farklı uygulama ve ibadetler içeren dinleri kapsayan geniş bir din bilimleri terimidir. ayrıca yoğun bir kutsal sembolizm vardır ve bu çoğunda kendisini puta tapım yani daha belirli anlamıyla putperestlik olarak göstermiştir. paganizm, özellikle ibrahimî dinler tarafından ibrahimî dinler dışındaki dinleri tanımlamakta kullanılır.

bu terim fazlasıyla geniş olduğundan ve tanımları muğlak olduğundan çoğu kez bu başlık altında incelenebilecek bir din tanımlanırken daha belirli isimler tercih edilir; politeizm, şamanizm veya animizm gibi. paganizm, batı dillerinde latince paganus ("kırsal") sözcüğünden türer. özellikle hıristiyanlık’ta paganizm terimi, ibrahimî dinlerin dışında kalan ruhani veya dinî öğreti ve doğa dinlerinin uygulama ve geleneklerini genel anlamda kapsar. bu açıdan, paganizme mensup kişi için kullanılabilecek pagan veya islam terminolojisindeki müşrik yani "tanrı’dan başkasına tapan" terimine denktir. islam terminolojisinde müşrik kullanılırken, özellikle hıristiyanlık’ta pagan terimi kullanılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol