anıtkabir

sinirsahibi
buyuk kurtaricimiz, cumhuriyetimizin kurucusu ulu onder ataturk’ un ebedi istirahatgahi olan anitkabir, ankara’ nin orta kesiminde yer alir.

anitkabir icin yapilan heykel ve kabartmalarin konulari, kurtulus savasi ve cumhuriyet tarihimizden ve ataturk’ un hayatindan secilmistir.
ulu onder ataturk, turk milletinin bagimsiz ve milli egemenlige dayanan demokratik bir devlet anlayisi icinde yasamasi icin yuruttugu mucadelesinde, milleti ile butunleserek basariya ulasmistir.

turk yurdunu isgal eden dusmana karsi, vatanin bagimsizlik ve butunlugunu milletin azim ve kararinin kurtaracagini cok sevdigi milletine asilayan ataturk, bagimsiz turkiye cumhuriyeti’ ni kurmayi basarmis, turkiye cumhuriyeti’ ni cagdas uygarliga goturen yenilesme yolunda turk milletine layik inkilaplari gerceklestirmistir.

turkiye cumhuriyeti’ nin kurulusunun 15 nci yilinda hastaligi agirlasarak, 10 kasim 1938 ’ de dolmabahce sarayi’ nda ebediyete intikal etmistir. ataturk kendisi icin bir mezar yaptirmadigi gibi, gomulecegi yer icinde vasiyette bulunmamisti.

1923 yilinda bir sohbet sirasinda ataturk; "elbet birgun olecegim, beni cankaya’ ya gomer, hatirami yasatirsiniz" demis ve "beni milletim nereye isterse oraya gomsun. fakat benim hatiralarimin yasayacagi yer cankaya olacaktir" diye eklemistir.

turk ulusunun o’ na karsi duyulan buyuk saygi ve minnettarliginin bir ifadesi olan anitkabir, turkiye cumhuriyeti’ nin en anlamli eseridir.
kaynak:http://www.tsk.mil.tr/anitkabir/dusunce/neden0.htm
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol