amerika nin iran a operasyon yapma ihtimali

alchoburn
öncelikle iran’daki kürt ve azeri grupları isyan ettirerek iran’ı iç karışıklığa sürüklemesi muhtemeldir. bu iş için ilk olarak pjak adında kürt milislerini kandil dağında konuşlandırmıştır ve yardıma başlamıştır. önündeki tek engel, iran yönetiminin mevcut istikrarı, 1970’lerden beri süren ambargolar sonucu iran’ın ’kendi kendine yeter’ hale gelmiş bir ülke olmasıdır.

iran şu anda en büyük geliri olan perol girdisini nükleer araştırma alanına yatırmakta ve enerji üratimini bu alana kaydıurmayı planlamaktadır. bu nedenle abd’nin kısa dönem planlarından biri, iran’ın bu gelirini başka kaynaklara aktarmasını sağlamaktır. bu amaçla yakın bölgelere askeri kuvvetlerini yığmak suretiyle iran’ın silahlanmaya para aktarımını arttırmaya, böylece nükleer enerji alanındaki gelişme hızını düşürmeye çalışmaktadır.

ha iran için umut yok mudur? elbette vardır, zira iran’ı bağlayan ulusal kimliğin de ötesinde bir anti-emperyalist düşünce vardır. yakın zamana kadar bunu kırmak için uğraş veren abd, artık emellerini gerçekleştirmek için kuvvetlerini ayrılıkçı etnik gruplara kaydırmıştır. bu alanda önündeki en büyük engel, gerek azerilerin gerekse kürtlerin mevcut istikrarlı gidişten memnun olmasıdır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol