alexander belyaev

extraterrestrialdefense
smolensk rusya'da mart 16, 1884 te doğmuş olan rusların ilk bilim kurgu üstatlarından biridir.

ona olayları önceden tahmin yeteneği üzerine rusların jules verne'i de denir. bu öngörülerin en ünlüsü jacques-yves cousteau tarafından 1943 yılında icat olunan basınçlı hava ile oksijen tüpü ve suni ışık sistem buluşunun yer aldığı kitabı "amphibian man" (1928) dir.

"the air seller" isimli romanında (1929) gelecekteki hava kirliliğini öngörmüştür.

"ketz star" (1936) konstantin tsiolkovski- roket bilimin kurucularından- ile yazışmaları sonucunda ortaya çıkmış bir eser olup, burada da bir uzay istasyonun nasıl çalışabileceği fikirleri yer almıştır.

"the lord of the world" (1926)de ise radyo dalgalarının iletimi üzerinden bir makinenin başka bir aparata belirli bir mesafeden ulaşması ve düşüncelerini/komutlarını iletmesi söz konusudur. insansız hava araçlarının uzaktan kullanımı gibi prototip bir silah olarak.

"the man who lost his face" (1929) plastik cerrahi ile yüz değişiminin etkileri vardır.

1940'ta son romanı "ariel"i yazdıktan kısa süre sonra dünya yılı 1943'de gezegeni terk etti.

ve belyaev'in hayatının büyük kısmı, birçok sağlam bilim kurgu üstadı gibi fakirlik içinde geçmiştir.

savaş bitmeden iki yıl önce, leningrad'ın bir banliyösünde nazi kuşatması altında açlıktan ölmüştür. aynı akıbeti paylaşan birçoklarıyla beraber toplu mezarlığa gömülür. onun kitaplarını okumuş olan bir nazi subayı, gömülmeden önce, çocukken onun kitaplarının almanya çevirilerini beğeni ile okuduğunu söyleyecektir.

karısına bıraktığı notta ise "bu yeryüzünde benim hiçbir parçamı aramaya kalkmayın. seni cennete bekliyorum, senin ariel'in." şeklinde bir not bırakır.

alexander belyaev'e saygıyla.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol