2019 asgari ücret

independence
2020tl olarak belirlenmistir.

bana kalirsa anlamsiz bir zam bu, yaklasik %26 lara falan tekabul ediyor ve dogal olarak asgari ucretle calisan herkesin gozunu boyuyor. 1600tl den 2020tl ye cikmak ne demek bir asgari ucretli icin degil mi?

sahsi gorusume gore türkiye ekonomisi 2019 yerel secimlerine kurban edildi. olacaklari biraz dusunelim.

2020tl lik bir ucretin isverene yansimasi yaklasik 3500tl. 10 personel calistiran bir firma sahibi aylik sirf personel gideri olarak 35 bin tl odemek zorunda kalacak. bu durumda işten cikartmalar baslayacak dogal olarak. öte yandan isveren aradaki farki karsilayabilmek adina bu rakamlari ürünlere yansitmak zorunda kalacak, alım gücü zaten düşükken alımlar iyice düşecek.

sonuc?

enflasyon artacak ve asgari ucretlinin almis oldugu zammi elinden alacak, issizlik buyuyecek, iç ekonomi durma noktasina gelecek.

unutmayin, elinizde ne kadar para oldugu cok onemli degil. o para ile neler yapabildiginiz, neler alabildiginiz onemli. hukumet ciddi guzel bir zam verdi asgari ucretliye, bir bu kadar da emekliye verecektir. ama bu yogurdun bollugu nereden geliyor derler adama. enflasyonu şahlandırmaktan baska bir seye yaramayacak olan zamdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol