2017 asgari ücret

babayorgun
29 aralıkta komisyon son kez toplanacak ve bir karar çıkacak. merakla bekliyoruz. hatırlarsanız türk-iş bin 600 lira talep etmişti. her zamanki gibi işverenler zam istememişti. disk 2000 lira talep ediyor fakat çalışma ve sosyal güvenlik bakanı mehmet müezzinoğlu gerçekçi talepler istiyor. şuan tahmin edilen ücretler; bin 350 lira, bin 400 lira ve bin 600 lira. türkiye'de açlık sınırı 1430 lira civarlarında. bu yıl içinde gelen ve yılbaşında gelecek zamlarla birlikte açlık sınırı 1500 rahat oluyor. bana kalırsa bin 500 olacak gibi görünüyor. hadi hayırlısı.
mucadele
yüzde 8 zam yapılmıştır. enflasyonun yüzde 6.5 olduğunu düşünürsek fazla zam yapıldığını söylemek yanlış olmaz. (!)
simplist
mâkul ölçüde belirlendiğini düşündüğüm"resmi" ve "asgari" ücrettir.
geçtiğimiz sene 900'den 1300'e çekildiği zaman da aynı endişeyi yaşıyordum ve nispeten haklı çıktım maalesef. asgari ücret yükseldikçe işverenler sigortalı ve kayıtlı işçi çalıştırmaktan kaçınacaktır maliyetinden dolayı. dolayısıyla kayıtdışı, mülteci, çocuk işçi, vasıfsız, sosyal güvencesiz istihdam artacak ve kalite düşecektir.
asgari ücret devletin işçiye lûtfettiği ücret değil, işverenleri işçilerini kayıtlı çalıştırırken vermeye ikna ettiği en düşük ücretin en üst seviyesidir.
işverenleri daha yüksek rakamlara iknâ edebilmek için devlet teşviği vermek, mevcut teşvikleri artırmak ve bazı tavizler vermek gerekir ki; bunlar da neticede çalışanın cebinden çıkacak vergilerden karşılanacağına göre dip yekünde sonuç değişmeyecektir.
asgari ücretin 1400 lira, ekmeğin 1 lira olması, asgari ücretin 2000 lira olup ekmeğin 1,5 lira olmasından iyidir.
srk06
asgari ücret 1.500 de olsa bu şartlarda yetersizdir.
orta gelirli bir aile olabilmek için en az 2.000 lira olmalıdır
tabi eviniz kira olmayacak
hayat çok zor umarım her şey iyiye gider

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol