1nci sanayi devrimi

louandreassalome
mekanizasyon dönemi olarak bilinir.

18.yüzyılın sonlarında ilkel üretim biçiminden makineleşmeye geçiş sebebi ile insanlar daha kalabalık gruplar halinde,atölye ve basit tezgahların ötesinde fabrikalarda çalışmaya başlamış,kuşaklar bıyunca sürdürülen alışılmış ilkel ve statik yaşama son vererek,fabrika olan yerleşim alanlarına göç etmeye başlamışlardır.böylece yabancılaşma denen olgu meydana çıkmıştır.çünkü kişi komşusundan,bakkalından,çakkalından ayrılmıştır.kendini bulunduğu yeni yere ait hissetmemeye başlamıştır.bu,akabinde isimsizleşmeyi de getirmiştir.

bu dönemde ücretler çok düşük düzeydedir,çalışma süreleri uzundur,çocuklar ve kadınlar işverenin inisiyatifine bağlı olarak çalıştırılmaktadır.işveren kardan başka bir şey düşünmemktedir.

ayrıca çalışanların makinanın,onların işlerini elinden alarak işsiz kalacakları endişesini yaşamaları nedeniyle birlik olup makinaları kırmalarına rastlanmaktadır.

bu dönemde enerjinin temini ile,işgörenin yaptığı bazı işler buhar ve enerji gücüyle çalıştırılan bazı araç gerece devredilmiştir.bunlara rağmen çalışanlar mutsuz olmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol