19 mayıs atatürk'ü anma gençlik ve spor bayramı

0 /
mariomusunsen
her türlü özgürlüğün kısıtlandığı, hiçbir şeyin doğru işlenmediği,yürümediği, sınavların bile hileli olduğu 19 mayıs’tayız bu gün. evet adı atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı. atatürk’ü anıyoruz evet, ama nasıl ve neden belli değil. stadlarda dans ederek olmuyor malesef ki.

taa anaokulundan başlayarak okuduğumuz o şiirler, şarkılar her gün okuduğumuz o andımız var ya, aslında hiçbirimiz bir şey anlamıyoruz. biz böyle yetiştiriliyoruz. aslında atatürk’ü hiçbirimiz anlamıyoruz. eğer anladıysak, böyle olmazdı değil mi ? neyse hepimize kutlu olsun, umarım daha aydınlık günler bizi bekler.
mitili
yatmadan önce 3 kulhu 1 elham okumak, her-şey-vatan-için diye bağırarak el çırpıp zıplamak, pazartesi ve cuma günleri (mübarek günler midir bilmiyorum) okullarda istiklal marşı okumak vs. gibi kutlanan bayramlardan biri. alışkanlık.

bu günün, ülkesini önemseyen insanlar için ayrı bir önem taşımaması gerektiğini düşünüyorum. tabi bu muhtemelen özel gün diye bir kavrama inanmıyor oluşumdan kaynaklanıyor. ama yine de 19 mayısın 25 mayıstan veya 7 marttan ne farkı var? biri bunu cevaplasın ben de aksine inanayım. işimiz gücümüz totem anasını satim.
independence
19 mayis 1919 tarihinin anlami ve onemi


uzm. nese cetinoglu (*)


19 mayis 1919 tarihi, turkiye cumhuriyeti’nin tarihindeki donum noktalarindan biridir. ataturk’un samsun’a ayak bastigi tarih olan 19 mayis ayni zamanda “genclik ve spor bayrami” olarak kutlanmaktadir. ataturk millî mucadele siralarinda turk milletini ileri goturecek olanlarin ve kohnemis fikirlere karsi gelecek olanlarin genc fikirler oldugunu gormustu. bu nedenle de “genclik” kavrami ataturk icin ayri bir onem tasimaktadir. ataturk genclerden sik sik bahsederken, yas siniri disinda fikri olarak gencligi yani, fikirde yeniligi ifade etmistir. o’nun su sozu cok anlamlidir:“genc fikirli demek, dogruyu goren ve anlayan gercek fikirli demektir.” (1)

ataturk’un genclige armagan ettigi ve “genclik ve spor bayrami” olarak kutlanan 19 mayis tarihinin onemini daha iyi anlayabilmek icin ataturk’un 16-19 mayis 1919 tarihleri arasinda gerceklestirdigi istanbul-samsun yolculugunu bir kez daha hatirlamamiz gerekir.

turkiye cumhuriyeti’nin tarihindeki onemli olaylardan biri ataturk’un samsun’a ayak basisidir. turkmilleti birinci dunya savasi sonrasinda kotulesen kosullar icinde kurtulus careleri ararken buyuk bir lider mustafa kemal ataturk ortaya cikti ve samsun’a ayak basarak “kurtulus” yolunu acti. dolayisiyla ataturk’un 16-19 mayis 1919 istanbul’dan baslayan yolculugu bir kurtulus donemini simgeler. samsun’a ayak basisinin tasidigi onem ataturk’un buyuk nutku’nu 19 mayis 1919 samsun’a cikisi ile baslatmasindan anlasilmaktadir ki simdi bu yolculugu kisaca anlatmaya calisalim.

samsun isgal kuvvetleri icin onemli noktalardan biriydi. stratejik bakimdan buyuk oneme sahipti ve karadeniz’den orta anadolu’ya acilan en rahat ve guvenilir bir kapiydi. ingilizler 9 mart 1919 tarihinde samsun’a askerî birlik cikarmislardi. buna tepki olarak turk makinali tufek birliginden hamdi adindaki bir tegmenin askerlerini alarak daga cikmasi (2)dikkatleri bu bolgeye cekti ve ingiliz yuksek komiserligi’nin de turk halkinin silâhlandigi konusundaki sikayetleri uzerine bu bolgeye guvenilir bir kumandanin olaganustu yetkilerle gonderilmesine karar verildi. bu kumandan mustafa kemal ataturk’tu ve ataturk uzun zamandan beri ulkenin icinde bulundugu bu umutsuz duruma uzuluyor ve birseyler yapmak icinanadolu’ya gecmek istiyordu. bu o’nun icin bulunmaz firsattir. istanbul-samsun yolculugu oncesinde ataturk’le padisah vahdettin arasinda gecen konusmayi ataturk soyle anlatir:(3)

“-pasa, pasa!... simdiye kadar devlete cok hizmet ettin!bunlarin hepsi artik bu kitaba girmistir (bu bir tarih kitabidir)! bunlari unutun, dedi, asil simdi yapacagin hizmet hepsinden daha onemli olabilir...pasa, pasa...devleti kurtarabilirsin!...

bu sozlerden hayrete dustum. acaba vahdettin benimle ictenlikle mi konusuyor?...o vahdettin ki... butun yaptiklarindan pisman mi olmustur?aldatildigini mi anlamisti?fakat, boyle bir yorum ile baska konulara girismeyi urkutucu saydim, kendine karsilik verdim:

-kisilige guveninize ve bana bunca yuz verisinize tesekkur ederim...elimden gelen hizmeti esirgemeyecegime lutfen guveniniz...”

ataturk bu konusmada plânlarinin sezilmis olabilecegi duygusuna kapilmisti ama, o’nu bekleyen ve o’na guvenen bir“turk milleti” vardi.

ataturk ile beraber 16 mayis 1919 cuma gunu baslayacak yolculuga gemi kaptani ismail hakki durusu disinda 18 kisi eslik edecekti. bu 18 kisinin adlari soyleydi:(4) iii. kolordu komutani kurmay albay refet bey (general bele), mufettislik kurmay baskani kurmay albay manastirli kâzim bey (general dirik), mufettislik saglik bakani doktor albay ibrahim talî bey (ongoren), kurmay baskan yardimcisi kurbay yarbay mehmet ârif bey(ayici), karargâh erkân-i harbiyesi istihbarat ve siyâsiyât subesi muduru kurmay binbasi husrev bey(gerede), mufettislik topcu komutani topcu binbasi refik bey(saydam), mufettislik basyaveri yuzbasi cevad abbas(gurer), kurmay mulhaki yuzbasi mumtaz (tunay),kurmay mulhaki yuzbasi ismail hakki (ede), mufettislik emir subayi yuzbasi ali sevket (ondersev), karargâh komutani yuzbasi mustafa vasfi (susoy), kurmay baskani emir subayi ve mufettislik kâlem âmiri ustegmen arif hikmet (gercekci), iase subayi ustegmen abdullah(kunt), mufettislik ikinci yaveri tegmen muzaffer (kilic), sifre kâtibi, birinci sinif kâtip fâik (aybars), sifre kâtibi yardimcisi, dorduncu sinif kâtip memduh (atasev).

ataturk beraberindeki kisilerle beraber 16 mayis 1919 cuma gunu ogleden sonra “bandirma” adindaki eski bir vapurla galata rihtimindan ayrilir. 17mayis 1919 cumartesi gunu bandirma vapuru saat 21.40 siralarinda inebolu’ya varir. 18mayis 1919 pazartesi gunu beklenen yolculugun sonuna gelinir. yolcular kalyon burnu denilen yerden sandallarla merkez iskelesine cikarilirlar. bu sandallardan birinin sahibi olan ismail yurtsever, o zaman icin ataturk’u tanimadigini soyler,ataturk’u sandalda ve samsun’da iken genis yakali lejyon kaputu ve basinda kalpakla gordugunu anlatir. (5)

ataturk, istanbul’dan baslayan ve samsun’da sona eren yolculuk esnasinda gorevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak samsun’a ayak bastigi gunden birkac gun sonra asker degil, sivil olarak hareket edecekti.

ataturk’un samsun’a cikisinda gordugu manzara pek parlak degildi. sehirde ingiliz isgal kuvvetleri vardi. pontuscular sokaklarda kol geziyordu. halk kendisini koruyamayacak durumdaydi. ataturk bugun muze haline getirilen hintika palas’ta kaldiklari sure icinde hep bu sorunlari dusundu, yolculukta gecirdigi uykusuz geceler sona ermemisti; simdi de burada uykusuz geceler basliyordu. ama, o’nda ve o’nun gibi dusunenlerde bu azim oldukca hicbir engel asilmaz degildi.

kisaca vermeye calistigimiz bu yolculuk turk milleti icin bir donum noktasi oldu ve kurtulusun baslangiciydi. millî mucadele’yi baslatmak uzere samsun’da anadolu topraklarina bastigi 19 mayis 1919 tarihinin onemi nedeniyle de 19 mayis’i turk gencligine armagan etti. yazimizin basinda da belirttigimiz gibi genclik kavrami genel anlamda fikirlerdeki yeniligi anlatmaktadir.

ataturk“gencler!benim gelecekteki emellerimi gerceklestirmeyi ustlenen gencler!bir gun bu memleketi sizin gibi beni anlamis bir genclige birakacagimdan dolayi cok memnun ve mesudum”(6)derken turk gencligine olan guvenini de anlatmistir.

ataturk’un su sozleri hepimiz icin bir rehber olmalidir:“beni gormek demek, mutlaka yuzumu gormek degildir. benim fikirlerimi benim duygularimi anliyorsaniz ve hissediyorsaniz, bu kâfidir”(7)demistir. ataturk’u anlamak, yasadiklarini ve fikirlerini bilmekle mumkundur. dolayisiyla turkiye cumhuriyeti’nin kurulmasinda yasanan zorluklari her zaman goz onunde tutarak, 19 mayislari ataturk’un emanetine daima sahip cikarak kutlamaliyiz.





(*)ataturk kultur,dil ve tarih yuksek kurumu ataturk arastirma merkezi uzmani.

(1)ataturk’un fikir ve dusunceleri, hazirlayan:utkan kocaturk, 3. basim, ankara 1984, s.76.

(2)sabahattin selek,anadolu ihtilâli, istanbul, 1981, s.206.

(3)falih rifki atay ve mahmut soydan, ataturk’un anilari, istanbul, 1982, s.153.

(4)fethi tevetoglu, ataturk’le samsun’a cikanlar, ankara 1987, s.16; sadi borak, ataturk, istanbul 1973, s.242; sevket sureyya aydemir, tek adam 1919-1922, 2.cilt,istanbul, 1983, s.19; sabahattin selek, anadolu ihtilâli, istanbul 1981, s.213.

(5)hurriyet, 19 mayis 1973, s.4.

(6)ataturk’un fikir ve dusunceleri, hazirlayan:utkan kocaturk, 3.basim 1984, s.164-165.

(7)a.g.e., s.342.

http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/medergi/11.htm
walide sultan
genclik gibi bir servete, yaslarindan dolayi sahibolan, henuz bu yaslarda anlamini pek kavrayamayan, yeni surgunlenmis taze fidanlarin; gelecek endiseleri hic olmadan, dogru yollar, dogru yerler ve dogru isler secerek hayata atilmalarini ,tahsillerinin ve emeklerinin karsiligini alabilmelerini, sartlar ne olursa olsun vatan kelimesinin sihirini, omur boyu uzerlerinde tasimalarini ve butun bilgiclerin ata nin armagani olan bu kutlu gunde mutlu olmalarini, daha guzel, daha barisci ve refah gunlere ulasmalarini dilerim.
gunesiminyerininezamanampulaldi
bugundur. ana muhalefet partisi lideri bu gunu onemsizlestirmeye calisanlari hedef alan bir mesaj yayinladi.

---alinti---
"19 mayıs 1919 tarihinde büyük atatürk'ün ülkemizi işgalden kurtarmak ve tam bağımsız, özgür bir ülke kurmak ülküsüyle samsun'a çıkışı, milletimizin kaderini değiştiren, yolumuzu aydınlatan tarihi bir başlangıçtır. 19 mayıs ile toprakları zorla alınmak, halkı zincirlenmek, geleceği yok edilmek istenen milletimiz kendi kaderini eline almış, "ya istiklal ya ölüm" diyerek varoluş mücadelesine başlamıştır. bu ruh ile kurtuluş savaşı zaferle sonuçlanmış, milli egemenliğe dayanan, çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkmayı hedefleyen, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti kurulmuştur. bugün sahip olduğumuz tüm özgürlüklerin ve hakların teminatı işte bu büyük ruhtur. 19 mayıs tarihini önemsizleştirmek, sıradanlaştırmak, takvimlerden bir yaprak haline getirmek isteyenler bu ruhu kavrayamamış acizler ile bağımsızlık, özgürlük ve milli egemenliğe dayanan demokrasi düşmanlarıdır. ülkemize düşman olan bu zihniyet dün olduğu gibi gelecekte de yenilmeye mahkûmdur. cumhuriyet'in emanet edildiği milyonlar, özgürlük ve bağımsızlığımızı sonsuza kadar koruyacaktır. 19 mayıs 1919'da samsun'a çıkan mustafa kemal'in halka, gençliğe güvenini her zaman hisseden cumhuriyet halk partisi'nin genel başkanı olarak, gençlik ve spor bayramımızın 97'inci yılını kutluyor, başta mustafa kemal atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere, bütün kahramanlarımızı minnetle ve şükranla anıyorum."
---alinti---
independence
bugun.

cumhuriyetin faziletlerine bilip inanip, mustafa kemal ataturk'un aydinlattigi yolda emin adimlarla ilerlemeye kararli olan, yasanilan ve diretilen her seye ragmen demokrasiden hicbir kosulda vazgecmeyen her türk insanina gururla ve onurla kutlu olsun!

islami, dinimizi din olmaktan cikartip siyasal amaclarina asagilikca alet eden herkes. solugumuz ensenizdedir. hissedin.
louandreassalome
19 mayıs’ı türkiye’ye armağan eden, en büyük beşiktaşlı atatürk’tür... 19 mayıs’ı gençlik ve spor bayramı’na dönüştürmek ise bir beşiktaş zaferidir.
19 mayıs 1919, ulu önderimiz atatürk’ün samsun’da milli mücadele’yi başlatarak, türk milleti’ne istiklali için yeşil ışık yaktığı en önemli gündür. işte her yıl yurdumuzun çeşitli kentlerinde büyük bir arzu ve heyecanla kutladığımız 19 mayıs gençlik ve spor bayramı, bu nedenle milletimiz için apayrı bir önem taşımaktadır.
bugünün, beşiktaş için de çok büyük anlamı vardır.
çünkü 19 mayıs’ı türkiye’ye armağan eden, en büyük beşiktaşlı atatürk’tür. 19 mayıs’ı gençlik ve spor bayramı’na dönüştürmek ise bir beşiktaş zaferidir. nasıl mı?

19 mayıs gençlik ve spor bayramı, ilk defa olarak 24 mayıs 1935’de “atatürk günü” adı altında yapılmıştır.

ebedi şef atatürk’e gençliğin beslediği sevgi ve saygıyı dile getirebilmek amacıyla bir “atatürk spor günü” organize etmeye karar veren beşiktaş jimnastik kulübü, 1935 mayıs ayı içinde galatasaray ve fenerbahçe kulüpleri ile bir toplantı düzenleyerek, bu fikri ortaya atmış ve ulu önderimiz atatürk spor şölenine her iki kardeş kulübün tam kadrolarıyla katılması için karar alınmıştır.

24 mayıs 1935 günü bu bayram münasebetiyle, fenerbahçe stadı’nda yapılacak hareketleri seyretmek üzere 20 binden fazla seyirci toplanmıştır.
o gün müsabakalardan önce yapılan resmi geçitte, başta 100’ü aşkın sporcu kadrosuyla beşiktaş, onu takiben fenerbahçe ve galatasaraylı sporcular, bir örnek kıyafetleriyle başları dimdik, gözleri ilerde, göğüsleri kabararak sert adımlarla yürürlerken, çılgınca alkışlanmışlardır. bu fevkalede olaydan kısa bir zamandan sonra, türk spor teşkilatı ileri gelenleri, 1924’ten beri her yıl yapılmakta olan spor kongresi için, ankara’da biraraya gelmişlerdi.

beşiktaş’ın kurucularından ahmet fetgeri bey, ilk gün kürsüye çıkmış ve şu teklifi yapmıştı kongreye: “muhterem kongre üyeleri, beşiktaş jimnastik kulübü, uzun zamandan beri tasarlanmakta olduğu bir spor projesini, kardeş kulüpler olan fenerbahçe ve galatasaray ile nihayet tatbik mevkiine koymuş ve 24 mayıs 1935 günü kadıköy sahasında bir “atatürk spor günü” düzenlemiştir.
türk spor basını ve spor kamuoyunda çok geniş yankılar uyandıran bu gençlik hareketi, gerçekte türk gençliği’nin ulu önder atatürk’e olan sevgi ve saygısını gösterebilmesi için bir vesile olmuştur. amacımız şudur: istanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu “atatürk günü”nün tüm türk gençliği’ne maledilebilmesi için 19 mayıs gençlik ve spor bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum. kabul edilmesi halinde bu karar, beşiktaş kulübü’nden çok, kongrenin onuru olacaktır. saygılarımla.”

ahmet fetgeri bey, alkışlar arasında kürsüden indikten sonra, tasarı oylama kabul edilmiş ve atatürk’e arz edilmiştir. ebedi şef, bu güzel tasarıyı tereddüt etmeden kabul etmiş ve kanunlaşması için ilgililere gerekli son emirleri de vermiştir.

işte 1935 yılının mayıs ayı içinde beşiktaş jimnastik kulübü tarafından ortaya atılıp, gerçekleştirilen bu gençlik hareketi kanunlaştıktan sonra, “19 mayıs gençlik ve spor bayramı” olarak büyük bir coşkuyla, büyük bir onurla nesillerden nesillere kutlanmaya devam ediyor.

19 mayıs; türkiye’nin, gençliğin, sporun ve en çok da beşiktaş’ın bayramı’dır. kutlu olsun.


kaynak: türk sporu’nda bir asır beşiktaş / vala somali

http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?h_no=7790

isyankarmuhabir
adından anlasılacagı uzere ataturku anma amacı gudulerek hazırlanmıs bır bayramdır, toplumsal hafızamızın yetersızlıgı goz onune alındıgında her yıl degıl her 6 ayda bır kutlamakta fayda vardır, hatta her 4 ay bile olur.
tasarimharikasi
içinin gardrop atatürkçülerince -tanım için mahir çayan, ilhan selçuk ve uğur mumcu’yu referans aldım- boşaltıldığı, atatürk’ün devrimci önderliğinin unutturulduğu, kutlamaların halk nezdinde değil stadyumlarda gösteriş meraklısı bir statüko zaptiyeliğine dönüştürüldüğü gündür.

gazi mustafa kemal’in devrimci mücadelesi nasıl 68 kuşağının "ikinci kurtuluş savaşçıları"na ilham olduysa biz de aynı yolda bu statüko heveslileriyle savaşmaktan geri durmayacağız. kutlu olsun!
akillibirdeli
19 mayıs demek; türkiye cumhuriyeti'nin, türk ulusunun, ulusal egemenliğin ve büyük önder mustafa kemal atatürk'ün doğum günü demektir. mustafa kemal'in fikirlerini anlayabilen, onun açtığı aydınlık yolda durmadan ilerleyen herkese kutlu olsun.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol